Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Čína má záujem o spoluprácu s Nórskom v oblasti zelenej energie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čína je ochotná rozvíjať "priateľskú" spoluprácu s Nórskom, a to aj v oblasti zelenej energie, povedal čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok nórskemu premiérovi Jonasovi Gahrovi Störemu v Pekingu. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Nórsky premiér v pondelok pricestoval do Číny a témou jeho rozhovorov s čínskym vedením bude politika v oblasti klímy a udržateľného rozvoja, aj podnikanie či ľudské práva. "To, čo Čína robí, má veľký význam pre energetickú transformáciu, ktorou svet prechádza," uviedol vo vyhlásení Störe.

archívne video

Čína kúpila licenciu na lietajúce auto Aircar (Zdroj: TASR/Jarolav Novák)

Si označil ochranu životného prostredia, energetickú transformáciu, lodnú dopravu, poľnohospodárske a rybárske produkty, no aj elektrické vozidlá za oblasti rozvoja vzájomnej spolupráce. Čínsky prezident sa vyjadril aj k vojne na Ukrajine a vyjadril nádej na spoluprácu pri vytvorení "priaznivých" podmienok pre politické riešenie, a to prostredníctvom dialógu, uviedla televízia CCTV.

"V súčasnosti sa bezprecedentné zmeny vo svete zrýchľujú a preverujú, či dokáže medzinárodné spoločenstvo urobiť správne rozhodnutia. Čína bude aj naďalej nasledovať cestu mierového rozvoja," dodal Si podľa televízie.

Viac o téme: SpoluprácaČínaNórskoZelená energia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu