Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Internetom koluje ďalší HOAX: Na mori mal zomrieť VRCHNÝ veliteľ armády! Všetko je ale inak

Hoax o potopení lode s generálom vojenských síl Mjanmarska na palube
Hoax o potopení lode s generálom vojenských síl Mjanmarska na palube (Zdroj: Facebook/AK Human Rights)

THANDWE – Sociálne siete sa stali opäť obeťou šírenia neprávd a dezinformácii. V ázijskom štáte Mjanmarsko sa mala podľa istého zdieľaného príspevku potopiť vojenská bojová loď aj s generálom ozbrojených síl. Ako sa neskôr zistilo, nebola to pravda.

Na sociálnej sieti Facebook bola dňa 29. augusta 2024 zdieľaná cez profil "AK Human Rights" fotografia s popisom "posledné kúpanie Min Aung Hlainga na pláži Ngapali pri Thandwe (prístav v západnej časti Mjanmarska, Bengálsky záliv)". Slová boli napísané v barmskom jazyku. Malo ísť o veliteľa mjanmarskej armády, ktorý spôsobil prevrat a podľa AFP tak ukončil v krajine dobu demokracie. 

 

သံတွဲမြို့ ငပလီကမ်းခြေမှာ မအလ နောက်ဆုံး။ ရီငုတ်ခြင်း။

Posted by AK Human Rights on Wednesday, August 28, 2024

Občianska vojna 

V roku 2021 panovali v Mjanmarsku protesty, kedy junta na čele s Min Aung Hlaingom brutálne zasiahla proti demonštrantom. Tisíce mladých ľudí vstúpilo do "ľudových obranných síl" a bojovali proti ozbrojencom ako súčasť arakanskej armády. Tá zaútočila opätovne v novembri 2023 a potupne začala obsadzovať pobrežie. V júni 2024 sa dostala do mesta Thandwe.

Hlaing stále žije 

Práve v tejto súvislosti sa objavil na sociálnych sieťach fotografia potápajúcej sa bojovej lode. Cieľom útoku mala byť posledná námorná základňa neďaleko mesta. Ten mal prebehnúť v auguste 2024, no ako píše AFP, neexistujú žiadne overené správy, že skutočne došlo k potopeniu lode s generálom Hlaingom na palube.  

Plavidlo inej krajiny 

Námorníctvo susednej Malajzie neskôr síce uviedlo, že 25. auguste došlo k potopeniu bojovej lode, ale malo sa to odohrať pri pobreží Johoru, ktorý sa nachádza v južnej časti krajiny pri Singapure. Navyše malo ísť o model KD Pendekar, upravené rýchle útočné plavidlo kráľovského malajzijského námorníctva (TLDM), ktoré podľa všetkého narazilo na ostrý objekt pod vodou juhovýchodne od Tanjung Penyusop. 

Potvrdzuje to aj samotný príspevok na X o potopení tohto plavidla s titulkom "KD Pendekar, uviaznutý. Čaká sa na podrobnú správu o vyšetrovaní incidentu/nehody". Na videu je navyše počuť kričať ľudí v malajčine "ťahaj!", ktorý sa snažia vytiahnuť z mora potopené trosky.

Tento odkaz použil aj malajzijský denník The Star. Celú posádku sa po incidente podarilo zachrániť. Dňa 28. augusta však počas následných záchranných prác zahynul jeden z potápačov. 


 

Viac o téme: NepokojeProtestyNapätieJuntaArmádny generálHoaxMjanmarskoDezinformáciaMin Aung HlaingArakanská armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu