Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nová Európska komisia začne zrejme pracovať neskôr, ako sa pôvodne očakávalo

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Komplikovaný kalendár Európskeho parlamentu (EP) a niekoľkohodinové preverovanie a vypočúvanie kandidátov na eurokomisárov zrejme prekazia nádej na začiatok úradovania novej Európskej komisie (EK) už v novembri. Podľa informácií a portálu Politico sa preto presunie najskôr na december.

Navrhovaný zoznam kandidátov do svojho tímu aj s ich portfóliami by mala predsedníčka EK Ursula von der Leyenová predstaviť v priebehu budúceho týždňa. Následne sa môže začať preverovanie prípadného konfliktu záujmov každého z kandidátov vo Výbore pre právne veci (JURI).

archívne video

Európska komisia nepochopila zmeny, ktoré vláda zaviedla (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Kandidáti po odobrení JURI potom vyplnia písomný dotazník s otázkami od europoslancov, po ktorom pokračuje ich niekoľkohodinové vypočúvanie (tzv. grilovanie) v príslušných výboroch EP. To sa malo pôvodne začať koncom septembra. Ako uviedol jeden z vysokopostavených úradníkov EP, tento plán bol príliš optimistický. Grilovanie kandidátov sa podľa informácií portálu Politico pravdepodobne nezačne skôr ako v polovici októbra.

Jeden zo zdrojov dodal, že predĺženie celého procesu je čiastočne spôsobené komplikovaným kalendárom EP. Počas predposledného septembrového a dvoch októbrových týždňov sa uskutočnia plenárne zasadnutia EP v Štrasburgu. Vypočúvania, ktoré môžu trvať po novom až štyri hodiny, sa však zvyčajne konajú v Bruseli a ich presunutie do Štrasburgu by bolo logistickou nočnou morou, zdôraznil nemenovaný úradník europarlamentu.

Konečné hlasovanie o celej Komisii

Konečné hlasovanie o celej Komisii sa tak pravdepodobne uskutoční najskôr až na plenárnom zasadnutí EP v poslednom novembrovom týždni, čo v najlepšom prípade posunie dátum začiatku činnosti eurokomisie na december. Treba však brať do úvahy, že výbory nemusia niektorých kandidáta odporučiť, v tom prípade musia dané štáty navrhnúť nového kandidáta alebo von der Leyenová poprehadzovať portfóliá.

Viac o téme: ZačiatokFormovanieEurópsky parlamentEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu