Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Situácia v rieke Odra sa zlepšila: Nasadili peroxid vodíka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Situácia na prítokoch rieky Odra sa podľa poľských predstaviteľov zlepšila po tom, čo sa v auguste v jazere Dzierżno Duże a v Glivickom prieplave objavilo veľké množstvo uhynutých rýb. Úrady následne nasadili na spojnici Glivického prieplavu a rieky Odry peroxid vodíka, ktorým sa snažili bojovať proti jedovatým riasam. Informuje agentúra DPA.

Predstaviteľ Sliezskeho vojvodstva povedal, že testy preukázali pokles množstva toxických zlatých rias a uhynutých rýb vo vodných tokoch. Od začiatku augusta úrady odstránili približne 128 ton uhynutých rýb a na uľahčenie tejto operácie zakázali v oblasti riečnu plavbu. Zákaz medzičasom zrušili.

archívne video

V Poľsku sa bude rokovať o centrách zdieľaných služieb (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Poľské ministerstvo životného prostredia v auguste oznámilo, že úrady bojujú proti jedovatým riasam s použitím peroxidu vodíka. Išlo o krízové opatrenie a v súčasnosti sa vypracúva dlhodobý plán na zníženie množstva solí v rieke pochádzajúcich z banskej činnosti, uviedlo ministerstvo životného prostredia, píše DPA.

Oblastná samospráva informovala, že nasadenie peroxidu vodíka v rieke ukončili. Pomocou chemikálie sa podľa nej podarilo znížiť výskyt zlatých rias o 90 až 99 percent. V lete roku 2022 v rieke Odre, ktorá tvorí časť poľsko-nemeckej štátnej hranice, takisto masovo hynuli ryby. Úrady tento úhyn pripísali premnoženiu rias druhu Prymnesium parvum v dôsledku znečistenia vody.

Viac o téme: RiekaPeroxidPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu