Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nešťastie na mori! Pri Lampeduse sa potopila loď s 28 migrantmi: Siedmich zachránili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Skye McKee/MSF Via AP)

RÍM - Najmenej 21 migrantov je nezvestných po tom, čo sa ich loď v pondelok prevrátila v talianskych vodách neďaleko ostrova Lampedusa. Záchranárov o tom v stredu informovali preživší migranti, uviedli agentúry ANSA a Reuters.

Príslušníci talianskej pobrežnej stráže zachránili siedmich Sýrčanov, ktorých previezli do záchytného centra na ostrove. Tí tvrdia, že 1. septembra vyrazili v člne z Líbye, pričom v ňom bolo 28 ľudí, no na druhý deň plavby došlo k nehode. Zachránení Sýrčania tiež uviedli, že medzi nezvestnými sú tri deti. Chiara Cardolettiová, predstaviteľka Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pre Taliansko, na sieti X napísala, že stav preživších Sýrčanov je vážny a viacerí z nich pri katastrofe prišli o svojich blízkych.

archívne video

Akcia sa realizuje na hraniciach s Maďarskom aj na miestach výskytu cudzincov z tretích krajín (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Migračná trasa zo severnej Afriky do Európy cez Stredozemné more je jednou z najnebezpečnejších na svete. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) minulý rok pri pokuse prekonať ju na chatrných plavidlách zahynulo alebo je nezvestných viac ako 2500 migrantov. Tento rok ich bolo zatiaľ 1047. Z najnovších údajov talianskeho ministerstva vnútra vyplýva, že do Talianska tento rok zatiaľ dorazilo len niečo vyše 43.000 migrantov, čo je výrazne menej ako v predchádzajúcich rokoch.

Viac o téme: LoďObeteMigrantiNešťastie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu