Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

DESIVÉ odhalenie kontroly kvality: Poliaci pili CEMENT aj PERIE! Nachádzali sa v mnohých výrobkoch po celej krajine

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA – Kontrola kvality potravín v susednom Poľsku dopadla podľa výsledkov priam katastrofálne. Niektoré reťazce predávali zákazníkom produkty, ktoré sú životu nebezpečné. Okrem cementu či peria boli v produktoch lokalizované aj plasty.

Obchodná inšpekcia kvality poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov (IJHARS) vykonala kontrolu v 91 predajniach na celom území Poľska. Výsledky sú pritom viac ako zarážajúce. Nezrovnalosti sa ukázali v 54 prípadoch, čo predstavuje viac ako polovicu skontrolovaných predajní (59,3 percent). 

Káva a čaj

Inšpekcia sa zamerala v obchodoch na kávu a ovocný aj bylinkový sypaný čaj. Kontrolou prešlo 190 šarží, pričom pochybenie bolo zistené u 16-tich z nich. Výsledok laboratórnych testov preukázal prítomnosť životu nebezpečných látok.  

DESIVÉ odhalenie kontroly kvality:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Boli medzi nimi slimačie ulity, štrk, úlomky plastu a dreva, cement, vtáčie perie, neschválené farbivá pre čajové výrobky (E 102 tatrazín, E 104 chinolínová žltá, E 123 amarant). V káve označenej ako 100% Robusta sa nachádzali zrná arabiky. Dodatočne boli zistené prípady zámeny produktov, kedy sa napríklad namiesto deklarovaných čučoriedok nachádzala v produktoch len ich aróma. 

Predaný starý tovar 

V prípade označovania produktov bolo skontrolovaných 325 šarží, z toho 167 kontrolou neprešlo. Inšpekcia sa navyše zamerala na výrobky, ktoré sa predávajú vo väčších množstvách, prípadne sú u spotrebiteľa viac žiadané.

DESIVÉ odhalenie kontroly kvality:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Práve tu došlo k najväčšiemu pochybeniu pri poskytovaní informácií o danom výrobku ( žiadna informácia v názve produktu o jeho forme alebo spracovaní, napr. granulovaný, pražený, mletý) alebo bol tovar dodatočne predaný dvakrát po prekročení dátumu minimálnej trvanlivosti. 

Pokuty 

V dôsledku zistených nezrovnalostí vydali inšpektori 36 správnych rozhodnutí o uložení peňažnej pokuty a deväť rozhodnutí o upustení od uloženia peňažnej pokuty z dôvodu nízkej škodlivosti. Okrem toho bolo predajcom uložených 11 pokút a vydaných 49 odporúčaní. IJHARS zároveň zdôrazňuje, že "vzhľadom na prebiehajúce správne a odvolacie konania sa môže konečný počet a výška sankcií ešte navýšiť".

Viac o téme: PokutyKávaPotravinyPlastyCementČajInšpekciaProduktyPeriePoľskoTrvanlivosťKontrola kvalityIJHARS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu