Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

FOTO Státisíce ľudí demonštrovali v Tel Avive za prímerie v Pásme Gazy

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

TEL AVIV — Viac ako 300.000 ľudí sa v nedeľu večer zúčastnilo v Tel Avive na demonštrácii, ktorej účastníci vyzývali izraelskú vládu na dosiahnutie dohody o prímerí vo vojne s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy a prepustení izraelských rukojemníkov. Na protest vyzvala organizácia Fórum rodín rukojemníkov a nezvestných osôb, informovala televízia Sky News.

Organizácia na sieti X uviedla, že občania Izraela „požadujú návrat svojich bratov a sestier“ z pásma Gazy, a zdieľala zábery zachytávajúce davy demonštrantov, ako aj ľudí zapaľujúcich vatry a odpaľujúcich farebné svetlice. Tisíce demonštrantov zablokovali v Tel Avive jednu z hlavných mestských komunikácií – Diaľnicu 20, známejšiu pod názvom Ajalonská diaľnica, odkiaľ sa ich príslušníci bezpečnostných zložiek snažili vytlačiť.

Militanti zabili šesť izraelských rukojemníkov

Demonštrácia sa začala niekoľko hodín po tom, ako sa začali pohreby niektorých zo šiestich izraelských rukojemníkov, ktorých telá izraelskí vojaci našli v sobotu v tuneli vykopanom Hamasom pod mestom Rafah ležiacom na juhu Pásma Gazy. Militanti ich podľa izraelskej armády zabili krátko predtým, ako ich vojaci objavili.

FOTO Státisíce ľudí demonštrovali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

S cieľom prinútiť vládu, aby dosiahla dohodu o návrate izraelských rukojemníkov z Pásma Gazy, kde ich od vlaňajšieho októbra zadržiava Hamas, najväčší izraelský odborový zväz Histadrut vyzval na jednodňový generálny štrajk, ktorý by sa mal začať v pondelok o 06.00 h miestneho času (05.00 h SELČ). Počas štrajku má byť zatvorené aj Medzinárodné letisko Bena Guriona. Štrajk podporili aj veľké izraelské firmy, univerzity a podnikatelia v sektore špičkových technológií.

FOTO Státisíce ľudí demonštrovali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Minister financií Bezalel Smotrič v tejto súvislosti vyzval generálnu prokurátorku Gali Baharavovú-Miarovú, aby generálny štrajk zakázala. Podľa Smotriča je štrajk „jednoznačne politický a nemá žiadny právny základ“, pretože jeho cieľom je nenáležite ovplyvňovať významné rozhodnutia politikov v otázkach týkajúcich sa bezpečnosti štátu. Štrajk bude mať navyše významné ekonomické dôsledky a spôsobí zbytočné škody v čase vojny.

Viac o téme: ProtestIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu