Nedeľa15. september 2024, meniny má Jolana, zajtra Ľudmila

MIMORIADNE Ukrajina zastaví prevádzku ropovodu Družba: Dotkne sa to aj Slovenska

(Zdroj: Topky)

BUDAPEŠŤ - Ukrajina od 1. januára 2025 zastaví prevádzku ropovodu Družba, ktorý zásobuje Maďarsko, Českú republiku a Slovensko ruskou ropou. Podľa servera hvg.hu to povedal v piatok poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa Podoľaka odstavením vedení a vylúčením ruských nosičov energie príde Moskva o svoj najlepší trh. "Európa bola spoľahlivý a dobrý trh, Rusi na ňom najviac zarábali. Všetci v Európe teraz pracujú na tom, aby Rusko nehralo silnú rolu na kontinente," dodal.

archívne video

Sulík vysvetľuje, prečo došlo k zastávke dodávky ropy cez ropovod Družba, Ukrajina ani Rusko za tým nie sú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ropovod bude úplne odstavený

V prípade ropovodu Družba Podoľak nepovedal, že by sa ním nemohla prepravovať ropa iného ako ruského pôvodu. Kým to nebude jasné, treba podľa servera jeho slová chápať tak, že ropovod bude úplne odstavený. Ak sa tak stane, môže byť narušená bezpečnosť dodávok ropy v Maďarsku, keďže ropu je možné okrem ropovodu Družba dovážať iba prostredníctvom jadranského ropovodu z Chorvátska.

Szijjártó odletel do Ruska

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v piatok odletel do ruského Petrohradu. Uviedol to v piatok server mfor.hu s odvolaním sa na status Szijjártóa na Facebooku. Server v tejto súvislosti pripomenul, že Ukrajina v piatok ráno oznámila, že od 1. januára 2025 zastaví prevádzku ropovodu Družba, ktorý zásobuje Maďarsko, Českú republiku a Slovensko ruskou ropou, informuje spravodajca TASR v Budapešti. Szijjártó nedávno viackrát hovoril o tom, že dodávky ropy do Maďarska nie je možné zabezpečiť bez tranzitu ruskej ropy ropovodom Družba, píše mfor.hu.

"Energetickú bezpečnosť Maďarska nemožno zaručiť bez ruského plynu. To nie je vecou ideológie, ale fyziky a matematiky. Dnes si takéto vyhlásenie v Európe vyžaduje určitú odvahu, ale Maďarsko je spokojné s energetickou spoluprácou s Ruskom, ktorá je jedným z kľúčov k energetickej bezpečnosti krajiny," napísal Szijjártó v piatok popoludní na Facebooku po stretnutí s generálnym riaditeľom ruskej energetickej spoločnosti Gazprom Alexejom Millerom. 

Česko nebude mať problém so zastavením dodávok ropy cez ropovod Družba

Česko nebude mať problém s tým, ak sa od budúceho roka zastavia dodávky ruskej ropy cez ropovod Družba. Informuje agentúra Reuters. Prípadné zastavenie dodávok ropy cez Ukrajinu z Ruska od budúceho roka nebude pre Českú republiku problémom, uviedol v piatok zvláštny zmocnenec pre energetickú bezpečnosť českého ministerstva zahraničných vecí Václav Bartuška. Na otázku Reuters, ktorá sa týkala vyhlásenia poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka, že dodávky ruskej ropy cez Družbu sa od januára zrejme skončia, Bartuška odpovedal, že Ukrajina už aj v minulosti varovala pred možným zastavením.

"Nie je to prvýkrát, tentoraz to možno myslia vážne, uvidíme," uviedol Bartuška v textovej správe. "Pre Českú republiku to nie je problém." S cieľom ukončiť čiastočnú závislosť od ropovodu Družba český štátny prevádzkovateľ ropovodov MERO investuje do zvýšenia kapacity ropovodu TAL z Talianska do Nemecka, ktorý sa pripája na ropovod IKL zásobujúci Českú republiku. Zvýšená kapacita od budúceho roka pokryje celkové potreby (až 8 miliónov ton ropy ročne) dvoch českých rafinérií v krajine, ktoré vlastní poľský Orlen. Spoločnosť MERO uviedla, že plánuje dosiahnuť nezávislosť od ruskej ropy do začiatku roka 2025, hoci modernizácia TAL bude zrejme dokončená až v júni 2025.

Slovnaft nemá vyjadrenie od partnerov vo veci Družby, problém bude mať najmä ČR

Slovnaft nedostal oficiálne stanovisko od partnerov v súvislosti s odstavením ropovodu Družba, ku ktorému by malo dôjsť začiatkom budúceho roka, informoval hovorca spoločnosti Anton Molnár. Najväčší problém by malo zastavenie prevádzky predstavovať pre susedné Česko. "Vyjadrenia poradcu ukrajinského prezidenta pána Podoľaka vnímame v tom kontexte, že najväčší problém na konci reťazca bude mať najmä Česká republika. Tá je totiž odkázaná na dovoz palív zo zahraničia a zvýšenie kapacity ropovodu TAL pre jej domáce rafinérie sa podľa dostupných vyjadrení očakáva až v polovici roka 2025," priblížil Molnár. Rafinéria v Litvínove je podľa neho v súčasnosti zásobovaná prevažne cez Družbu ropou od spoločnosti Rosnefť. Zastavenie dodávok ropy cez tento ropovod by preto mohlo viesť až k odstaveniu najväčšej rafinérie v Česku.

Viac o téme: RopovodRuskoUkrajinaDružba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu