Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

AKTUÁLNE Zemetrasenie v Zelenského vláde: Končí jeho najsilnejší minister! Demisiu podali aj ďalší

Dmytro Kuleba
Dmytro Kuleba (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba podal demisiu, informovali dnes ráno agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na predsedu ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka. Ten na svojom facebooku zverejnil Kulebov ručne písaný rezignačný list s dnešným dátumom.

archívne video

Prezident Zelenskyj o situácii na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

"Najvyššia rada (ukrajinský parlament) dostala rezignačný list od Dmytra Kuleby, ministra zahraničnej vecí Ukrajiny," uviedol Stefančuk. Dodal, že parlament sa bude demisii venovať na jednom z nasledujúcich plenárnych zasadnutí. Podľa Reuters by rada mohla o rezignáciách hlasovať ešte dnes. Hlasovanie je podľa agentúry v podobných prípadoch obvykle považované za formalitu.

Kulebova demisia nasleduje po tom, čo v utorok ukrajinskí ministri strategického priemyslu, spravodlivosti a ochrany životného prostredia ponúkli svoje vlastné demisie. Žiadosť o odvolanie podali aj podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanišynová a ďalšia vicepremiérka a súčasne ministerka pre reintegráciu okupovaných území Iryna Vereščuková.

Zmeny majú vládu posilniť, ako to Ukrajina potrebuje, uviedol potom v nočnom prejave prezident Volodymyr Zelenskyj. "Jeseň bude pre Ukrajinu extrémne dôležitý. A naše štátne inštitúcie by mali byť nastavené tak, aby Ukrajina dosiahla výsledky, ktoré potrebujeme - pre všetkých z nás," citoval Reuters Zelenského.

Predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija v utorok na sociálnej sieti Telegram napísal, že vládu čaká zásadný reštart a že obmenou prejde viac ako polovica kabinetu. Ukrajinské médiá očakávajú, že vymenovanie nových vládnych predstaviteľov začne vo štvrtok.

Ukrajina, ktorá od februára 2022 čelí ruskej invázii, sa nachádza v zložitej situácii. Ruské jednotky na Donbase aj napriek odporu Ukrajincov postupujú. Naopak ukrajinským silám sa v auguste podaril výpad na ruské územie, kde ovládli časť pohraničia v Kurskej oblasti.

Prezident podľa denníka Ukrajinska pravda tiež odvolal z funkcie zástupcu vedúceho prezidentskej kancelárie Rostyslava Šurmu. Denník už v utorok napísal, že v rámci rozsiahlych vládnych zmien z funkcie odíde aj Kuleba, ale premiér Denys Šmyhal v úrade zostane. Kulebov nástupca ešte nie je určený, ale pravdepodobne ním bude jeho prvý námestník Andrij Sybiha, dodala Ukrajinská pravda.

Poľského ministra obrany prekvapila demisia šéfa ukrajinskej diplomacie

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v stredu uviedol, že ho prekvapila demisia šéfa ukrajinskej diplomacie Dmytra Kulebu. TASR o tom informuje s odvolaním na správu agentúry PAP. Kosiniak-Kamysz povedal, že nevie o dôvodoch Kulebovho rozhodnutia. Myslí si však, že je za tým únava. "Čas, ktorý uplynul od začiatku vojny, si vyžiadal... na ľudskej únave veľkú daň, to je isté. Sledoval som ukrajinskú delegáciu počas summitu NATO... a je zrejmé, že si to vyžaduje veľa úsilia," uviedol poľský minister obrany.

Viac o téme: DemisiaUkrajinaMinisterDmytro Kuleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu