Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

AKTUÁLNE Zvrat v Nemecku! Revolúcia v migračnej politike: Deportovali prvých Afgancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File)

BERLÍN - Nemecká vládna koalícia sa vo štvrtok dohodla na sprísnení bezpečnostnej a azylovej politiky v reakcii na útok nožom v meste Solingen, ku ktorému sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Informujeme s odvolaním na správy agentúr AFP a Reuters. Najväčším prelomom nemeckej azylovej politiky je údajne to, že krajina chce vracať afganských páchateľov trestných činov do ich vlasti, pretože tam vládne islamistické hnutie Taliban. Prvých 28 už deportovali.

Súčasťou balíka opatrení je zákaz nosenia nožov na verejné podujatia ako ľudové slávnosti, športové podujatia či veľtrhy, uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. Dodala, že zo zákazu budú existovať odôvodnené výnimky, napríklad pre osoby pracujúce v pohostinstve či umelcov. Nože budú zakázané aj v diaľkových vlakoch a polícia bude mať väčšie právomoci pri kontrole občanov, priblížila ministerka. Federálna polícia bude môcť na hromadných podujatiach používať tasery.

archívne video

V bývalom azylovom dome Maják vystavuje svoje diela viac ako sto umelcov (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Súčasťou balíka opatrení sú aj prísnejšie predpisy týkajúce sa strelných zbraní vrátane ich vlastníctva a tiež všeobecný zákaz vystreľovacích nožov, informovala Faeserová. Útok nožom v Solingene sa odohral v piatok (23. augusta) večer počas osláv 650. výročia založenia mesta. Útočník, dvadsaťšesťročný Sýrčan, zabil troch ľudí a ďalších osem zranil. Polícia ho zadržala v sobotu. Útok rozprúdil v krajine diskusiu o migračnej politike a vyvinul tlak na vládu, aby konala pred kľúčovými regionálnymi voľbami, ktoré sa uskutočnia v nedeľu.

Berlín sprísni aj zákony a postupy týkajúce sa azylu a pobytu v krajine vrátane sprísnenia pravidiel pre vyhostenie. Sprísnené budú aj kritériá na vylúčenie osôb z azylu vrátane tvrdších trestov za závažné trestné činy, a to aj pre mladistvých páchateľov, vyplýva z dokumentu nemeckej vlády.

Žiadatelia o azyl budú podľa nových pravidiel vylúčení z poberania dávok v Nemecku, ak majú žiadosti v iných európskych krajinách, uviedla nemecký vláda. Dodala, že utečenci, ktorí vycestujú do svojich domovských krajín bez presvedčivých dôvodov, riskujú stratu svojho štatútu. Spresnila, že pravidlo sa nebude týkať ukrajinských utečencov. Nemecko bude tiež presadzovať reformy európskeho azylového systému, zjednodušenie transferov a deportácií a bude sa snažiť umožniť deportáciu osôb, ktoré spáchali závažné trestné činy alebo sú považované za teroristické hrozby, do Afganistanu a Sýrie, dodala vláda.

Nemecko vracia afgánskych páchateľov

Podľa portálu novinky.cz je najväčším prelomom nemeckej azylovej politiky to, že krajina chce vracať afganských páchateľov trestných činov do ich vlasti, pretože tam vládne islamistické hnutie Taliban. Prvé lietadlo odštartovalo s 28 Afgancami odštartovalo v piatok ráno z Lipska priamo do Kábulu. Podľa serveru týždenníka Der Spiegel ide o výsledok mnohomesačných tajných vyjednávaní medzi nemeckou vládou a Talibanom. Išlo o nepriame rozhovory, v ktorých ako prostredník vystupoval Katar.

Nemecko vypravilo do Afganistanu prvý deportačný let

Z Nemecka v piatok vypravili prvý deportačný let do Afganistanu od roku 2021, keď v Afganistane prevzal moc Taliban, informoval hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. TASR o tom píše podľa správy agentúry DPA. "Išlo o afganských štátnych príslušníkov, odsúdených páchateľov trestných činov, ktorí nemali v Nemecku právo na pobyt a boli vyhostení," uviedol hovorca Hebestreit. Všetci deportovaní sú muži, zistila agentúra DPA. Charterové lietadlo spoločnosti Qatar Airways odletelo do Kábulu v piatok ráno o 6.56 h z letiska Lipsko/Halle. V Boeingu 787 sa nachádzalo 28 páchateľov trestných činov, ktorých do Lipska previezli z viacerých spolkových krajín. Akciu primárne organizovalo spolkové ministerstvo vnútra.

Viac o téme: útok NemeckoAzylová politikaSolingenBezpečnostná politika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu