Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Napätie vo Venezuele: Opozičný líder González sa skrýva, prokuratúra hrozí zatykačom

Prezidentský kandidát Edmundo González (vpravo) a líderka opozície María Corina Machadová. Zobraziť galériu (3)
Prezidentský kandidát Edmundo González (vpravo) a líderka opozície María Corina Machadová. (Zdroj: SITA/AP/Cristian Hernandez)

CARACAS/BRUSEL - Venezuelské úrady vydajú zatykač na opozičného prezidentského kandidáta Edmunda Gonzáleza Urrutiu, pokiaľ sa v piatok nedostaví na výsluch. Uvádza to dnes agentúra AFP. González tvrdí, že vyhral júlové prezidentské voľby. Venezuelské úrady to odmietajú a uznávajú za víťaza hlasovania autoritárskeho prezidenta Nicolása Madura. González sa už niekoľko týždňov skrýva z obáv zo zadržania.

Venezuelská prokuratúra už dvakrát predvolala Gonzáleza na výsluch, opozičný predstaviteľ sa však nedostavil. Dnes ho predvolala tretíkrát. Ak sa v piatok do 16:00 SELČ znova nedostaví, vydá zatykač, uviedol úrad.

archívne video

Robert Fico o likvidácii politického režimu vo Venezuele

Podozrenie zo spáchanie trestných činov

Generálna prokuratúra vyšetruje Gonzáleza kvôli podozreniu zo spáchania trestných činov "uzurpácia funkcie, falšovanie verejnej listiny, navádzanie na nerešpektovanie zákonov, počítačových zločinov či zločinného zoskupenia a sprisahania". Vyšetrovanie súvisí so zverejnením protokolov z volebných miestností, na základe ktorých opozícia tvrdí, že González zvíťazil v prezidentských voľbách s náskokom niekoľkých miliónov hlasov. Zverejnené protokoly nie sú úplné.

Ústredná volebná komisia CNE, ktorú vo veľkej miere kontroluje vláda, tvrdí, že vo voľbách zvíťazil Maduro. Komisia ale nezverejnila úplné a detailné výsledky, ako žiadajú mnohé latinskoamerické krajiny. Spojené štáty už uviedli, že podľa nich zvíťazil González, zatiaľ čo Madurovi gratulovali jeho spojenci - Kuba, Čína či Rusko.

EÚ neuzná víťazstvo Madura

Podľa agentúry EFE sa dnes ministri zahraničia Európskej únie dohodli, že EÚ neuzná víťazstvo Madura ani opozícia. Európska únia už skôr vyzvala venezuelské úrady, aby zverejnili úplné, detailné a preskúmateľné výsledky. Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares uviedol, že mesiac po voľbách je stále nižšia pravdepodobnosť, že tak venezuelské úrady urobia.

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell podľa agentúry AFP povedal, že Maduro aj naďalej zostane faktickým prezidentom Venezuely. "My ale neuznáme jeho demokratickú legitimitu založenú na volebných údajoch, ktoré nemožno overiť," uviedol Borrell. Podľa neho sa členské krajiny nezhodli na ďalších sankciách proti venezuelským predstaviteľom.

Podporovatelia venezuelského prezidenta Nicólasa Madura.
Zobraziť galériu (3)
Podporovatelia venezuelského prezidenta Nicólasa Madura.  (Zdroj: TASR/AP/Ariana Cubillos)

González od konca júla, kedy sa konali voľby, nevystúpil na verejnosť a podľa tlače aj ďalší vysokí predstavitelia pôsobia v ilegalite kvôli obavám zo zadržania. V súvislosti so sporom o výsledok volieb a opozičnými protestmi proti oficiálnemu výsledku bolo zadržaných vyše 2400 ľudí, tvrdia úrady.

Viac o téme: VoľbyOpozíciaVenezuelaPrezidentMaría Corina MachadováEdmundo González
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu