Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

EÚ žiada humanitárne prestávky v Gaze z dôvodu očkovania proti detskej obrne: Izrael súhlasil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Jehad Alshrafi, File)

BRUSEL - Európska únia vo štvrtok vyzvala na humanitárne prestávky vo vojne v Pásme Gazy, aby sa tam mohlo spustiť očkovanie proti detskej obrne. Informuje o tom agentúra DPA.

Členské krajiny EÚ v spoločnom vyhlásení označili za znepokojujúce, že bol v Pásme Gazy v júli zaznamenaný prvý prípad detskej obrny. Tento vírus sa tam naposledy vyskytol pred 25 rokmi.

archívne video

Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Euroblok sa tak pripojil k výzvam Organizácie Spojených národov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na okamžité humanitárne prestávky v bojoch medzi Izraelom a hnutím Hamas, aby mohli zdravotníci začať očkovať deti. EÚ tiež privítala dodávku viac ako 1,2 milióna vakcín proti detskej obrne do Pásma Gazy, ako aj spoluprácu Izraela pri dodávaní očkovacej látky do palestínskej enklávy.

Miera zaočkovania výrazne klesla

Miera zaočkovania novorodencov v Pásme Gazy výrazne klesla po začatí izraelskej ofenzívy do tejto palestínskej enklávy. Zúriace boje väčšine detí zamedzili prístup k zdravotnej starostlivosti. Pred začiatkom konfliktu bolo proti detskej obrne zaočkovaných 99 percent detí, v júli tohto roka 86 percent, povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Izrael súhlasil s humanitárnymi prestávkami

Izrael súhlasil so sériou trojdňových "humanitárnych prestávok" v bojoch v Pásme Gazy, aby umožnil zdravotníkom zaočkovať deti proti detskej obrne. Uviedol to vo štvrtok predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na palestínskom území Rik Peeperkorn, informujú agentúry AFP a AP.

Očkovacia kampaň opísaná ako "humanitárna prestávka" začne v nedeľu (1. septembra) v centrálnej časti Pásma Gazy a potrvá tam tri dni, povedal Peeperkorn. Nasledovať bude ďalšie trojdňová prestávka v južnej časti Pásma Gazy a neskôr ďalšia na severe palestínskej enklávy, dodal. Priblížil, že prestávky budú trvať každý deň osem alebo deväť hodín. Izrael súhlasil, že v prípade potreby poskytne dodatočný deň, uviedol. Peeperkorn informoval, že cieľom je zaočkovať 640 000 detí do 10 rokov. Očkovacia kampaň je podľa jeho slov koordinovaná s izraelskými úradmi.

Viac o téme: Detská obrnaIzraelGazaHamasHumanitárne prestávky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu