Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Tajfún Šan-šan udrel na pevninu Japonska: Zahynuli najmenej traja ľudia

Vysoké vlny zasahujú pobrežnú oblasť v Kagošime, keď sa blíži tajfún.
Vysoké vlny zasahujú pobrežnú oblasť v Kagošime, keď sa blíži tajfún. (Zdroj: SITA/Hidetaka Komukai/Kyodo News via AP)

TOKIO - Najmenej traja ľudia zahynuli po tom, čo na pevninu na juhozápade Japonska v oblasti prefektúry Kagošima udrel vo štvrtok ráno silný tajfún Šan-šan, ktorý so sebou priniesol intenzívny dážď a veľmi silný vietor. Informuje Reuters.

Tajfún spôsobil ochromenie leteckej dopravy a výpadky elektriny pre viac než štvrť milióna domácností. Sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 123 kilometrov za hodinu a na pevninu udrel v blízkosti mesta Sacumasendai na juhozápadnom ostrove Kjúšú, uviedla japonská meteorologická agentúra.

archívne video

Tajfún Vongfong zasiahol Kjúšu

Tamojšie úrady varovali, že tajfún môže byť jedným z najsinejších, aké kedy región postihli, a nariadili evakuáciu pre milióny obyvateľov vo viacerých prefektúrach. Traja ľudia zahynuli, jedna osoba bola nezvestná. Dovedna 54 osôb utrpelo zranenia, z toho dve ťažké, spresnili miestni predstavitelia a médiá.

Automobilka Toyota od stredy večera do štvrtka rána preventívne pozastavila výrobu vo všetkých svojich 14 závodoch v Japonsku.

Aerolínie All Nippon Airways (ANA) oznámili, že od stredy do piatka zrušili 219 vnútroštátnych letov, čo ovplyvní približne 18.400 cestujúcich. Spoločnosť Japan Airlines zrušila 172 vnútroštátnych letov plánovaných na stredu a štvrtok. Obe spoločnosti zrušili aj desať medzinárodných letov.

Na obmedzenia premávky sa pripravovali aj železnice. Japonsko predtým zasiahla tropická búrka Maria a tajfún Ampil. Spôsobili materiálne škody, no nevyžiadali si obete.

Viac o téme: ObetePevninaJaponskoTajfún Šan-šan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu