Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Tajfún Šanšan si vyžiadal najmenej šesť obetí, hrozia ďalšie povodne

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Silný tajfún Šanšan, ktorý sa medzičasom zmiernil na tropickú búrku, sa v priebehu soboty presúval na východ Japonska. Rozsiahle oblasti zaplavil prívalovým dažďom, ktorý spôsobil zosuvy pôdy a varovania pred povodňami. Doteraz si vyžiadal najmenej šesť obetí, informujeme podľa agentúr AFP a Reuters.

Šanšan sa v priebehu soboty síce zmiernil na tropickú búrku, naďalej so sebou prináša veľký úhrn zrážok a narúša leteckú a vlakovú dopravu v krajine. Je označovaný za jeden z najprudších tajfúnov, aké zasiahli Japonsko za posledné desaťročia. Vyžiadal si najmenej šesť obetí a viac ako 120 ľudí utrpelo zranenia. Najmenej jedna osoba je nezvestná a desaťtisíce domov naďalej ostalo bez elektrickej energie, oznámili úrady.

Tajfún Šanšan si vyžiadal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Vedci tvrdia, že zmena klímy zvyšuje riziko prívalových dažďov v Japonsku a ďalších krajinách, pretože teplejšia atmosféra zadržiava viac vody. Silné dažde v roku 2021 spôsobili ničivý zosuv pôdy v centrálnom letovisku Atami, pri ktorom zahynulo 27 ľudí. V roku 2018 zas zabili záplavy a zosuvy pôdy v západnom Japonsku počas každoročného obdobia dažďov v krajine viac ako 200 ľudí, pripomína agentúra AFP.

Viac o téme: PovodnePočasieObeteJaponskoTajfún šanšan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu