Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Rokovania o prímerí v Pásme Gazy budú od stredy pokračovať v katarskom Dauhe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

WASHINGTON/TEL AVIV - Pokračujúce sprostredkované rokovania medzi Izraelom a palestínskym teroristickým hnutím Hamas o prímerí vo vojne v Pásme Gazy a prepustení izraelských rukojemníkov sa po niekoľkých dňoch intenzívnych rozhovorov v Káhire presunú z egyptského hlavného mesta do katarského Dauhá. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

Zatiaľ sa posledné kolo rokovaní na vysokej úrovni s cieľom dosiahnuť po viac ako desiatich mesiacoch konfliktu dohodu aspoň o dočasnom ukončení bojov skončilo v nedeľu v Káhire bez úspechu. Rozhovorov sa zúčastnili medzi inými riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns a šéf izraelskej tajnej služby Mossad David Barnea. Delegácia Hamasu nebola na rokovaní priamo prítomná, o ich priebehu však bola informovaná cez egyptských a katarských sprostredkovateľov. V Káhire však aj po nedeli zostali nižšie sprostredkovateľské pracovné tímy zo Spojených štátov, Kataru a Egypta v nádeji, že sa podarí vyriešiť zostávajúce nezhody v navrhovanej dohode.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Podľa amerického predstaviteľa, ktorý s AP hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, do Dauhy už dorazil splnomocnenec Bieleho domu pre Blízky východ Brett McGurk, ktorý patrí medzi kľúčových vyjednávačov za Spojené štáty. Očakáva sa, že sa stredajších rokovaní zúčastní. Zdroj AP nevysvetlil, prečo sa vyjednávači rozhodli rozhovory presunúť. Tieto rokovania však počas celého konfliktu striedavo hostia ako Káhira, tak Dauha, kde sídlia niektorí členovia vedenia Hamasu.

Do Dauhy zamieri aj izraelská delegácia

Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua potvrdil, že do Dauhy v stredu zamieri tiež izraelská delegácia. Nezverejnil však podrobnosti o jej zložení ani o konkrétnej náplni rokovaní. Podľa denníka Haarec budú v delegácii ako zvyčajne zástupcovia izraelských tajných služieb a armády.

Hamas a jeho spojenci podnikli vlani 7. októbra brutálny útok na južný Izrael, pri ktorom pozabíjali na 1200 ľudí, hlavne civilistov, a ďalších 251 osôb odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Štyroch z nich Hamas prepustil po dohode vlani na jeseň, ďalších 105 väčšinou vymenil za Palestínčanov väznených v Izraeli pri doteraz jedinom pokoji zbraní, ktorý na konci novembra trval iba týždeň. Izraelská armáda od októbra oslobodila osem živých rukojemníkov, vrátane jedného pri dnešnej operácii, ďalších 30 našla zosnulých či zabitých. V zajatí tak zostáva 104 rukojemníkov, z ktorých 34 je však podľa izraelských úradov po smrti.

Izraelská ofenzíva v Pásme Gazy si k dnešnému dňu podľa ministerstva zdravotníctva vlády Hamasu vyžiadala životy najmenej 40.476 Palestínčanov a ďalších 93.647 bolo zranených. Drvivá väčšina obyvateľov Pásma Gazy musela kvôli bojom opustiť svoje domovy a prežíva vo veľmi ťažkých podmienkach.

Viac o téme: RokovaniaDiplomaciaPrímerieUSAEgyptKatarIzraelGazaDauhaPalestínčaniaPásmo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu