Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Eurokomisia podporila opatrenia na udržanie zdravotných sestier v krajinách Európskej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že podpísala dohodu o príspevku s Regionálnym úradom Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu (WHO Europe), aby podporila snahu členských štátov EÚ udržať si zdravotné sestry vo svojich zdravotníckych systémoch a pri zatraktívnení tohto povolania. Informuje o tom spravodajca.

Podľa EK dohoda bude financovaná sumou 1,3 milióna eur z programu EU4Health a bude zahŕňať aktivity vo všetkých členských štátoch EÚ počas 36-mesačného obdobia. Osobitná pozornosť sa bude venovať členským krajinám s výrazným nedostatkom zdravotného personálu, najmä zdravotných sestier.

archívne video

Eurokomisia musí problémy poľnohospodárov v EÚ riešiť teraz a rýchlo, tvrdí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v správe pre médiá uviedla, že zdravotné sestry sú "chrbtovou kosťou" zdravotných systémov v EÚ a zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri zabezpečovaní vysokokvalitnej a profesionálnej starostlivosti pre pacientov."Nové opatrenie je znakom nášho záväzku riešiť vážne problémy pracovnej sily v zdravotníctve, ktorým čelia mnohé členské štáty, a zlepšiť odolnosť systémov zdravotníctva v celej Európskej zdravotníckej únii," vysvetlila komisárka.

Podľa jej slov prostredníctvom úzkej spolupráce s členskými štátmi EÚ, organizáciami zdravotných sestier a sociálnymi partnermi bude iniciatíva prispôsobená špecifickým potrebám na národnej a regionálnej úrovni.Financovanie bude zahŕňať vytváranie akčných plánov náboru, mentorských programov na prilákanie novej generácie sestier, vypracovanie hodnotení vplyvu na pracovnú silu sestier s cieľom porozumieť problémom, ktoré stoja za týmito štrukturálnymi nedostatkami v tomto sektore a vypracovať stratégie na zlepšenie zdravia a pracovných podmienok sestier a zavádzanie príležitostí na odbornú prípravu. Do tohto rámca spadajú aj snahy zabezpečiť, aby pracovná sila v zdravotníctve mohla využívať výhody digitálnej transformácie.

Viac o téme: OpatreniaZdravotníctvoSestryWHOEurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu