Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ľahká korisť pre rakety ATACMS: Rusko nedokáže ochrániť tieto citlivé ciele pred Ukrajinou

Raketový systém ATACMS Ilustračné foto
Raketový systém ATACMS Ilustračné foto (Zdroj: SITA/John Hamilton/U.S. Army via AP)

MOSKVA - S raketami ATACMS dodanými z USA môže Ukrajina operovať len z vlastnej pôdy – podľa aktuálnych satelitných snímok sú však stovky vojenských objektov v Rusku aj tak bezbrannými cieľmi.

Od jesene 2023 môže vojnou zničená Ukrajina počítať s dodávkou balistických rakiet krátkeho doletu z USA. Po dodaní prvých rakiet známych ako ATACMS na Ukrajinu Spojené štáty uvoľnili svoj dovtedy neoficiálny zákaz použitia amerických rakiet proti ruským územiam začiatkom roku 2024.

archívne video

Video obsahuje unikátne zábery z prvých dní bojov v ruskej Kurskej oblasti, ako aj videá, ktoré natočili operátori mediálnych centier, ktorí ako prví z médií navštívili ruské územie. (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Podmienka stanovená USA však hovorí, že rakety krátkeho doletu ATACMS možno použiť len z ukrajinskej pôdy a na Krymskom polostrove, ktorý je anektovaný Ruskom.

Čo sú rakety ATACMS?

  • Skratka ATACMS, ktorá znamená "Army Tactical Missile System", sa vzťahuje na balistické rakety krátkeho doletu vyrobené v Spojených štátoch
  • Štyri metre dlhé rakety môžu byť vybavené kazetovou muníciou
  • Rakety ATACMS majú operačný dosah až 300 kilometrov a vážia približne 1 200 až 1 600 kilogramov

Stovky vojenských cieľov v pohraničnej oblasti sú bezbranné proti raketovým útokom

Aktuálne satelitné snímky z ukrajinskej vojenskej zóny teraz názorne ukazujú, ktoré ruské vojenské a polovojenské zariadenia by mohla Ukrajina zničiť raketami ATACMS. Zábery jasne ukazujú: Aj keď Ukrajina nemôže týmito strelami zaútočiť na ciele v centre Ruska, škody, ktoré by spôsobili rakety poslané Spojenými štátmi na Ukrajinu, ak by dopadli v povolenom rádiuse za rusko-ukrajinskou hranicou, by boli napriek tomu citlivým úderom pre vojnovú mašinériu Vladimira Putina. A to aj napriek tomu, že nemenovaný bezpečnostný úradník americkej vlády pod vedením Joea Bidena nedávno pre "Politico" uviedol, že Rusko evakuovalo viacero leteckých základní v blízkosti hraníc, a tým ich uchránilo pred útokmi z Ukrajiny.

Členovia amerického think tanku s názvom „Inštitút pre štúdium vojny“ alebo skrátene ISW však dospeli k inému záveru: Vo svojej najnovšej analýze súčasného stavu vojny na Ukrajine, zverejnenej 24. augusta 2024, experti dospeli k záveru, že napriek všetkým očistným operáciám je 250 taktických cieľov na ruskom území stále v dosahu rakiet ATACMS.

Tieto vojenské ciele by sa raketami ATACMS mohli zmeniť na trosky

K zariadeniam Putinovej armády patria logistické centrá, komunikačné základne, vojenské sklady, muničné sklady, opravárenské zariadenia, sklady ropy a paliva a stále základne ruskej armády. Tieto ciele sú ľahkou korisťou raketových útokov z Ukrajiny, pretože podľa hodnotenia ISW bude pre Rusko „extrémne ťažké alebo dokonca nemožné rýchlo premiestniť zariadenia na iné miesta“.

Informácie o leteckých základniach v blízkosti hraníc, ktoré Rusko evakuovalo, boli brané do úvahy, ale z cieľov, ktoré by mohli byť cieľom raketových útokov, bolo len 17 z 250 zariadení letiskami využívanými armádou, čo by bol zanedbateľný podiel. Zdá sa preto utopické, že by vojaci Vladimira Putina dokázali vyčistiť zvyšných 233 objektov rovnako rýchlo ako letecké základne. Okrem toho bolo povedané: „Ukrajinské ozbrojené sily nemusia nevyhnutne zaútočiť na každý jeden vojenský a polovojenský cieľ v Rusku, ktorý je v dosahu zbraní dodaných Západom, aby vyvinuli výrazný tlak na ruskú armádu."

Vojnoví pozorovatelia sa zatiaľ sústredili len na tie ciele v Rusku, ktoré by mohli Ukrajinu zničiť systémami HIMARS, ktoré poskytli aj USA. To znamená, že Ukrajine je výslovne dovolené útočiť na vojenské objekty v Rusku, ale systémy HIMARS majú výrazne kratší dosah ako rakety ATACMS.

Viac o téme: RuskoUkrajinaATACMS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu