Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Rusko sa najaktívnejšie snaží ovplyvniť prezidentské voľby v USA

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/kremlin Pool Photo/Alexander Kazakov)

WASHINGTON - Rusko je najaktívnejšou cudzou mocnosťou, ktorá sa snaží ovplyvniť novembrové prezidentské voľby v Spojených štátoch. Čína sa zase viac zameriava na ovplyvňovanie volieb na nižších úrovniach a oproti predošlým cyklom sa teraz viac usiluje o ovplyvnenie voličov v prezidentských a kongresových voľbách v USA aj Irán. S odvolaním sa na predstaviteľa amerických spravodajských služieb o tom informovala agentúra Reuters.

Iní americkí predstavitelia podľa Reuters donedávna neverili, že sa Čína snaží ovplyvniť výsledok volieb v USA, ktoré sa budú konať 5. novembra. Nemenovaný zdroj povedal, že ruská štátna televízia Russia Today (RT) si vybudovala siete Američanov a občanov iných západných krajín s cieľom presvedčiť voličov, aby v súboji o Biely dom podporili republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa namiesto demokratickej viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Títo aktéri podľa neho mali vytvárať a šíriť prokremeľské naratívy. Spojené štáty ešte v stredu vzniesli obvinenia voči dvom zamestnancom Moskvou financovanej stanice RT a uvalili sankcie na jej vedúcich pracovníkov.

Dôvodom sú práve údajné snahy stanice ovplyvniť nadchádzajúce prezidentské voľby v USA. Medzi desiatimi fyzickými a dvoma právnickými osobami, na ktoré americké ministerstvo financií uvalilo sankcie, je šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová a jej zástupkyňa Jelizaveta Brodská. Americké ministerstvo financií uviedlo, že šéfredaktorka a ďalšie osoby spojené s touto televíziou tajne najímali vplyvné osobnosti na sociálnych sieťach, aby ovplyvňovali verejnú mienku v USA v prospech Ruska. Ministerstvo spravodlivosti USA už predtým varovalo, že Rusko predstavuje hrozbu pre nadchádzajúce prezidentské voľby. Televízna stanica RT podľa agentúry Reuters na situáciu reagovala výsmešne. "V živote sú isté tri veci: smrť, dane a zasahovanie RT do volieb v USA," komentovala svoj prípad televízia. Moskva opakovane vyhlásila, že do amerických volieb nezasahuje. Čína a Irán sa k najnovším obvineniam zatiaľ nevyjadrili.

Viac o téme: RuskoUSAVoľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu