Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Dráma na Islande: Zrútila sa ľadová jaskyňa! Jeden človek zomrel, po zavalených dovolenkároch pátrajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

REYKJAVÍK - Jeden človek zomrel, jeden utrpel zranenia a ďalší dvaja sa nezvestní po tom, čo sa na Islande čiastočne prepadla ľadová jaskyňa. Informuje o tom dnes agentúra AP. Ide o členov asi 25-člennej skupiny turistov z rôznych krajín, ktorí si prišli pozrieť ľadovec Breidamerkurjökull na juhu krajiny.

Skupina 25 osôb bola spolu so sprievodcom na organizovanej prehliadke ľadovca Breidamerkurjökull, keď sa jaskyňa zrútila. "Pod ľadom uviazli štyri osoby. Dve osoby už boli spod ľadu vyslobodené a sú vážne zranené. Pátranie po dvoch ľuďoch uviaznutých v ľadovej jaskyni stále pokračuje," uviedla vo vyhlásení polícia Južnej oblasti (Sudurland).

archívne video

Demänovská ľadová jaskyňa (Zdroj: TASR)

Pri zrútení sa steny jaskyne utrpeli dve osoby ťažké zranenia. Jedna zomrela na následky zranení na mieste nešťastia, ďalšiu previezol vrtuľník do nemocnice v hlavnom meste Reykjavík a je v stabilizovanom stave. Na pátraní po nezvestných turistoch sa podieľa približne 200 ľudí. Operáciu z dôvodu bezpečnosti prerušili po zotmení, no bude sa v nej pokračovať v pondelok ráno.

Islandské médiá informovali, že na miesto vyslali dva vrtuľníky pobrežnej stráže a privolané tam aj sanitky a políciu. Verejnoprávna stanica RÚV informovala, že dostať techniku a záchranárov k ľadovci je náročné kvôli členitosti terénu. Ľadovec treba prerezávať pomocou motorových píl.

Ľadovec, na ktorom sa nehoda stala, sa nachádza v blízkosti ľadovcovej lagúny Jökulsárlón, jednej z najobľúbenejších turistických destinácií na Islande. To, že sa jaskyňa prepadla, pravdepodobne nesúvisí s piatkovou vulkanickou erupciou na juhovýchode Islandu, píše AP. Tieto miesta sú od seba vzdialené asi 300 kilometrov.

Viac o téme: TuristiZrútenieZraneníNezvestníIslandĽadová jaskyňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu