Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Na juhozápade Islandu opäť vybuchla sopka: Od decembra ide už o šiesty výbuch

Na juhozápade Islandu vybuchla sopka. Zobraziť galériu (3)
Na juhozápade Islandu vybuchla sopka. (Zdroj: SITA/AP/Iceland Civil Defense)

REYKJAVÍK – Islandské úrady zaznamenali v noci na piatok na juhozápade Islandu ďalšiu sopečnú erupciu. Od decembra minulého roku ide už o šiesty sopečný výbuch v tejto oblasti, uviedol Islandský meteorologický úrad (IMO).

"V oblasti Sundhnuksgigarod sa začala vulkanická erupcia," uvádza vyhlásenie IMO, podľa ktorého sa začala o 23:26 SELČ po sérii zemetrasení. IMO zatiaľ nedokázal určiť dĺžku trhliny chrliacej lávu. Ide o šiestu vulkanickú erupciu v tejto oblasti od decembra. Predchádzajúca erupcia oblasť zasiahla v máji a trvala viac než tri týždne.

archívne video

Na Kamčatke vybuchla sopka, dediny pokryl sivý popol (Zdroj: Profimedia)

Turisti a návštevníci sa snažia získať pohľad na erupciu z diaľky z križovatky medzi Reykjanesbraut na Islande a cestou do Grindavik.
Zobraziť galériu (3)
Turisti a návštevníci sa snažia získať pohľad na erupciu z diaľky z križovatky medzi Reykjanesbraut na Islande a cestou do Grindavik.  (Zdroj: SITA/AP/Marco di Marco)

Podľa islandských médií bola podobne, ako pri predchádzajúcich erupciách, evakuovaná neďaleká rybárska osada Grindavík, hoci nie je známe, koľko ľudí žije v oblasti. Sopečná erupcia z marca 2021 bola prvou na polostrove Reykjanes po osemsto rokoch. Ďalšie sa objavili v auguste 2022 a júli a decembri 2023. Vulkanológovia preto varujú pred obdobím novej seizmickej aktivity.

Na ostrove je 33 aktívnych sopiek

Na Islande je 33 aktívnych sopečných systémov, čo je najviac v Európe. Ostrov sa nachádza na Stredoatlantickom chrbáte, podmorskom pohorí, ktoré vzniklo na hranici Eurázijskej a Severoamerickej kontinentálnej platne.

Viac o téme: SopkaErupciaIslandReykjanes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu