Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Dvoch astronautov dopraví z ISS na Zem v roku 2025 loď spoločnosti SpaceX

(Zdroj: SITA/AP Photo/Chris O'Meara)

HOUSTON - Technické problémy s vesmírnou loďou Starliner spoločnosti Boeing znamenajú, že dvaja astronauti z americkej vesmírnej agentúry NASA, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), sa vrátia na Zem až vo februári 2025, uviedla NASA na sobotňajšej tlačovej konferencii. Informujeme podľa tlačovej agentúry DPA.

Obaja astronauti, Barry Wilmore a Sunita Williamsová, sa vrátia v inej vesmírnej lodi - Crew Dragon od konkurenčnej súkromnej spoločnosti SpaceX, uviedla NASA. Obaja sú na ISS od júna, hoci mali zostať vo vesmíre len týždeň. Toto rozhodnutie bolo prijaté z bezpečnostných dôvodov, povedal šéf NASA Bill Nelson. Tento krok znamená, že štart misie SpaceX Crew-9 s kozmickou loďou Crew Dragon, ktorý je v súčasnosti naplánovaný na september, sa uskutoční len s dvoma astronautmi namiesto štyroch.

Ich misia na ISS bola pôvodne plánovaná na týždeň

Wilmore a Williamsová sa stanú súčasťou tejto posádky a vrátia sa na Zem so svojimi dvoma kolegami v roku 2025, pričom krízou zmietaný Starliner poletí späť na Zem bez ľudskej posádky. Wilmore a Williamsová prileteli na ISS začiatkom júna počas prvého skúšobného letu Starlineru s posádkou. Ich misia na ISS bola pôvodne plánovaná na týždeň, ale na lodi Starliner sa objavili početné technické problémy.

NASA istý čas zvažovala, či dvoch astronautov privezie na Zem aj tak loďou Starliner alebo - o niekoľko mesiacov neskôr - loďou Crew Dragon. Starliner je čiastočne opakovane použiteľná kozmická loď, ktorá sa skladá z približne tri metre vysokej kapsuly pre posádku a servisného modulu. Starliner na rozdiel od lode Crew Dragon nepristáva na vode, ale na suchej zemi. Pristávacia funkcia je podobná bývalému pracovnému nástroju NASA - raketoplánu Space Shuttle, ktorého posledný kus vyradili v roku 2011.

Viac o téme: ISSNASASpaceX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu