Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Francúzsko je stále bez novej vlády: Prezident Macron pokračuje v rokovaniach

(Zdroj: SITA/Manon Cruz, Pool via AP)

PARÍŽ - Viac ako mesiac a pol po parlamentných voľbách vo Francúzsku pokračujú rokovania prezidenta Emmanuela Macrona s parlamentnými stranami o zostavení vlády. Prezident sa v Elyzejskom paláci dnes zišiel s krajne pravicovým Národným združením (RN) a ešte dnes bude rokovať tiež s predsedami oboch komôr parlamentu, informovala agentúra AFP.

Ráno Macron prijal k ďalším rozhovorom predsedníčku Národného zhromaždenia Yaël Braunovú-Pivetovú, neskôr prijal aj Marine Le Penovú s Jordanom Bardellom z krajne pravicového RN a ich spojencom a niekdajším šéfom Republikánov, Érikom Ciottim. Vo večerných hodinách ho čaká ešte rokovanie s predsedom Senátu Gérardom Larcherom. Zástupcovia RN, ktoré je tretím najväčším blokom v Národnom zhromaždení, po konci rokovaní s prezidentom naznačili, že by vyslovili nedôveru akejkoľvek ľavicovej vláde.

Podľa Elyzejského paláca by hlava štátu mohla o výsledkoch doterajších konzultácií informovať dnes večer a v utorok sa pravdepodobne uskutoční ďalšie kolo rozhovorov, informuje agentúra AFP. Podľa nej sa vymenovanie premiéra nezdá byť na spadnutie, pretože v stredu začínajú paralympijské hry v Paríži a prezident Macron sa po ich začatí vydáva na návštevu Srbska, kde bude vo štvrtok a v piatok.

Francúzsko nemá ani viac ako mesiac po voľbách novú vládu

Francúzsko nemá ani viac ako mesiac po parlamentných voľbách novú vládu. Nezvyčajná situácia vznikla kvôli nejednoznačnému rozloženiu síl v Národnom zhromaždení po voľbách aj politickému pokoju zbraní, ktorý vyhlásil Macron pri príležitosti olympijských hier v Paríži. V parlamentných voľbách na prelome júna a júla získala najviac mandátov ľavicový Nový ľudový front (NFP), ktorý už v júli navrhol na premiérsku funkciu málo známu úradníčku parížskej radnice Luciu Castetsovú, ktorá začala obchádzať krajinu. V predčasných voľbách za Novým ľudovým frontom skončilo Macronovo centristické hnutie so spojencami a na treťom mieste krajne pravicové Národné združenie.

Macronovi centristi nechcú spolupracovať s krajne ľavicovou stranou Nepodrobené Francúzsko (LFI), ktorá je súčasťou ľavicovej koalície NFP zloženej zo socialistov, Zelených a komunistov. LFI vzbudzuje u ostatných strán najväčší odpor. Aktuálne sa podľa agentúry AFP hovorí o možnosti, že by LFI nemusela mať svojich ministrov vo vláde. Takúto možnosť spomenul cez víkend aj jej predseda Jean-Luc Mélenchon.

Medzi možnými kandidátmi na premiéra, o ktorých špekulujú francúzske médiá, sú bývalí ministri Xavier Bertrand a Bernard Cazeneuve. Bertrand má podľa stanice BFM TV mnoho podporovateľov medzi spolupracovníkmi prezidenta Macrona. Jeho kritici však poukazujú na to, že je predstaviteľom malej a oslabenej pravicovej strany Republikáni. Všetky karty má teraz v ruke prezident Macron. Vo výbere premiéra má z hľadiska ústavy značnú voľnosť. Premiéra ani vládu parlament neschvaľuje, môže mu však vyjadriť nedôveru. Prezident navyše do budúceho júna nemôže parlament rozpustiť a vyvolať nové voľby.

Viac o téme: VládaEmmanuel MacronRokovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu