Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Festival sa zmenil na horor! Útok nožom neprežili traja ľudia, páchateľ je na úteku

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Gianni Gattus)

SOLINGEN - Pri piatkovom útoku, v ktorom neznámy páchateľ napadol nožom návštevníkov festivalu v západonemeckom meste Solingen zahynuli traja ľudia a štyria ďalší utrpeli vážne zranenia. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemeckú políciu.

Podľa polície je páchateľ stále na úteku. K útoku prišlo na námestí Fronhof počas festivalu oslavujúceho 650. výročie založenia mesta. Jeden z organizátorov podujatia Philipp Müller následne vyšiel na pódium, festival predčasne ukončil a požiadal návštevníkov, aby sa pokojne rozišli. "Prosím, dávajte na seba veľký pozor, pretože útočníka bohužiaľ zatiaľ nechytili," povedal davu ľudí.

archívne video

Tlačová konferencia Michala Šimečku na tému: Bezprecedentné útoky na opozíciu (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka • Progresívne Slovensko)

"Všetci v Solingene sme dnes večer v šoku," napísal na Facebooku primátor Tim Kurzbach. "Všetci sme chceli spoločne osláviť výročie založenia nášho mesta a namiesto toho tu teraz oplakávame mŕtvych a zranených." Primátor dodal, že z útoku má "zlomené srdce".

Festival sa zmenil na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Thomas Banneyer)

Polícia vyzvala návštevníkov, aby sa pokojne rozišli domov, uzavrela niekoľko priľahlých ulíc a do pátrania po páchateľovi nasadila aj vrtuľníky. Podujatie s názvom Festival rozmanitosti sa začal v piatok a mal pôvodne trvať až do nedele, pričom pre návštevníkov boli pripravené atrakcie ako živá hudba, kabaret, akrobatické vystúpenia, ukážky ľudových remesiel a zábavný program pre deti.

Festival sa zmenil na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Gianni Gattus)

Polícia naďalej pátra po páchateľovi útoku nožom v Solingene

Nemecká polícia v sobotu ráno oznámila, že naďalej pátra po páchateľovi útoku nožom na mestských slávnostiach v meste Solingen v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorý si vyžiadal tri obete a osem zranených. Informuje agentúra DPA a AFP.

"Pátranie pokračuje," povedala hovorkyňa polície v meste Düsseldorf. Dodala, že polícia vypočúva zranených i svedkov. Do pátrania je nasadený veľký kontingent, priblížila hovorkyňa. Podľa reportéra agentúra DPA sa v sobotu ráno po Solingene pohybovali aj špeciálne jednotky. K útoku došlo v piatok večer na námestí Fronhof počas osláv 650. výročia založenia mesta. O život prišli dvaja muži a jedna žena. Päť osôb utrpelo vážne zranenia.

Polícia upozornila ľudí, ktorí spozorujú niečo podozrivé, aby nekonali z vlastnej iniciatívy, ale zavolali na tiesňovú linku. Zároveň priznala, že o útočníkovi má v súčasnosti len málo informácii. Páchateľ podľa polície zrejme útočil na okoloidúcich náhodne. Ministerstvo vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko však uviedlo, že páchateľ bodal ľudí zámerne do krku.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová na sociálnej sieti napísala, že je šokovaná brutálnym útokom na mestských slávnostiach v Solingene. "Naše bezpečnostné úrady robia všetko pre to, aby chytili páchateľa a vyšetrili pozadie útoku," dodala.  

Scholz žiada prísny trest pre páchateľa

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu vyzval na prísny trest pre útočníka, ktorý na mestských slávnostiach v meste Solingen nožom zabil troch ľudí. Scholz zároveň prisľúbil mestu pomoc, píše agentúra DPA.

"Niečo také v našej spoločnosti nemôžeme akceptovať a nikdy si na to nezvykneme. Musíme konať s plnou prísnosťou zákona," povedal Scholz na podujatí v obci Stahnsdorf neďaleko Berlína. Nemecký kancelár označil piatkový útok v Solingene za hrozný zločin a žiadal, aby boli zákony uplatnené v plnom rozsahu. Dodal, že po útoku telefonoval so starostom Solingenu Timom Kurzbachom.

"Budeme pomáhať mestu a jeho obyvateľom všetkým, čo máme k dispozícii... S úzkosťou dúfame, že sa podarí zachrániť životy zranených. Stojíme pri príbuzných obetí, zranených i pri celom meste," uviedol Scholz.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (4)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/Hannes P. Albert/dpa prostredníctvom agentúry AP)

Viac o téme: NôžObetePolícia útok NemeckoFestival
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu