Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Libanon po útokoch Izraela hlási sedem obetí vrátane dieťaťa

(Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

BEJRÚT - Sedem osôb vrátane jedného dieťaťa zahynulo v piatok pri izraelských náletoch na juhu Libanonu. Militantné hnutie Hizballáh potvrdilo, že medzi obeťami sú aj traja jeho bojovníci. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Iránom podporovaný Hizballáh ostreľuje Izrael od začiatku vojenskej ofenzívy židovského štátu v Pásme Gazy vlani v októbri. Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že izraelský dron v piatok zabil dvoch ľudí vrátane sedemročného dieťaťa v pohraničnej obci Ajtá aš-Šaab a ďalšie dva údery pripravili o život piatich ľudí na troch rôznych miestach na juhu Libanonu.

Izrael podľa úradov zaútočil aj na dedinu Tajr Harfá

Libanonská štátna tlačová agentúra NNA zase napísala, že dron pomocou dvoch riadených striel zaútočil na dom v Ajtá aš-Šaabe. Izrael podľa úradov zaútočil aj na dedinu Tajr Harfá, pričom zahynuli tri osoby. Hizballáh po útokoch oznámil smrť troch svojich bojovníkov. Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že zlikvidovala členov "teroristickej bunky", ktorá plánovala útočiť na Izrael z oblasti dediny Tajr Harfá.

Hizballáh v piatok ráno informoval o svojom útoku na vojenskú základňu Meron na severe Izraela. Tento útok bol podľa neho reakciou na izraelské údery na juholibanonské "dediny a domy". Hoci sa Hizballáh a Izrael ostreľujú takmer denne, hrozba z vypuknutia regionálnej vojny sa zvýšila po tom, čo Irán a ním podporované hnutie prisľúbili potrestať zabitie politického vodcu Hamasu Ismáíla Haníju v Teheráne a jedného z veliteľov Hizballáhu Fuáda Šukra v Bejrúte. Z ich smrti obviňujú Izrael, ktorý to teraz nepotvrdil ani nevyvrátil.

Viac o téme: útok IzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu