Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Pre napätie na Blízkom východe aerolínie čoraz viac lietajú ponad Afganistan

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

KÁBUL - Letecké spoločnosti Singapore Airlines, British Airways, Lufthansa a ďalšie v uplynulom období zvýšili počet preletov nad Afganistanom. Aerolínie sa po prevzatí moci Talibanom vzdušnému priestoru krajiny skôr vyhýbali. Eskalácia napätia na Blízkom východe však spôsobila, že pre viaceré z nich je vzdušný priestor Afganistanu bezpečnejšou voľbou. V piatok o tom informovala agentúra Reuters.

Po prevzatí moci radikálnym islamistickým hnutím Taliban pred tromi rokmi sa letecká preprava nad krajinou dočasne zastavila pre obavy z útokov militantov. Odvtedy sa letová prevádzka čiastočne obnovila. Nad územím Afganistanu sa však úplne zastavilo poskytovanie služieb letovej prevádzky. Taliban ich doteraz neobnovil a piloti nad jeho územím komunikujú letové trasy medzi sebou. Napriek tomu však viaceré aerolínie považujú Afganistan za bezpečnejšiu možnosť, ako letieť nad územím Iránu a ďalších blízkovýchodných krajín.

archívne video

Nové stíhačky F16 priletia na letisko Kuchyňa pod americkými značkami, tvrdí Kaliňák (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Analýzou leteckých dát od webu FlightRadar24, ktorý monitoruje lety na celom svete, agentúra Reuters zistila, že v druhý augustový týždeň preletelo nad Afganistanom až sedemkrát viac lietadiel ako v rovnakom období pred rokom. Zmena vo výbere leteckých trás sa začala v polovici apríla počas raketového útoku Iránu na Izrael. Z leteckých údajov z tohto obdobia vyplýva, že spoločnosti Lufthansa, Singapore Airlines, British Airways a ďalšie začali nad Afganistan vysielať niekoľko letov denne.

Mnohí piloti sa obávajú preletu nad Afganistanom

K najväčšiemu nárastu preletov nad Afganistanom však došlo od konca júla, keď obavy z ďalšej eskalácie vyvolalo zabitie vysokopostavených členov militantných skupín Hamas a Hizballáh. Reuters však pripomína, že preletu nad Afganistanom sa mnohí piloti obávajú. "Vždy, keď tam letím, nemám rád ten pocit, že letím nad konfliktnou oblasťou, kde vlastne netušíte, čo sa deje," uviedol šéf Európskej asociácie civilných letcov Otjan de Bruin pre Reuters. "Dostatočne bezpečné to je len dovtedy, dokým sa nepreukáže opak," dodal.

Pre napätie na Blízkom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Napriek tomu, že zatiaľ sa nad krajinou nestala žiadna nehoda ani nebezpečný incident, žiadna záruka bezpečnosti posádky alebo cestujúcich neexistuje v prípade, že bude musieť lietadlo núdzovo pristáť, pripomína skupina OPSGROUP, ktorá sa venuje leteckej bezpečnosti. Lietadlá navyše musia nad Afganistanom lietať vo výške viac 9500 metrov nad morom, aby úspešne eliminovali riziko zostrelenia raketami zem-vzduch.

Lietadlá sa musia úplne vyhnúť Ukrajine

Dôležitým faktorom, ktorý taktiež prispel k zvýšeniu preletov nad Afganistanom, je vojna na Ukrajine, pre ktorú sa lietadlá musia úplne vyhnúť jej územiu. Väčšina leteckých spoločností taktiež upustila od využívania vzdušného priestoru Ruska a Bieloruska, dodáva Reuters.

Viac o téme: LetectvoVzdušný priestorVyužívaniePreletyAfganistanBlízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu