Štvrtok12. september 2024, meniny má Mária, Mia, zajtra Ctibor, Tobiáš, Tobias

Miliardár z potopenej jachty: Zaujímali sa o neho tajné služby rôznych štátov! Vieme, čo od neho chceli

Miliardár Mike Lynch Zobraziť galériu (2)
Miliardár Mike Lynch (Zdroj: profimedia.sk)

PALERMO - Z potopenej jachty Bayesian sa podarilo nájsť všetky telá – jedným z nich bolo telo technologického miliardára Mikea Lyncha. 59-ročný muž udržiaval úzky kontakt s viacerými tajnými službami v rôznych krajinách.

Medzi mŕtvymi ľuďmi, ktorí sa nachádzali na luxusnej jachte Bayesian, bol aj bohatý britský technologický podnikateľ Mike Lynch. Podľa „Corriere della Sera“ ďalšie telá ešte neboli oficiálne identifikované, ale na základe prvých analýz potápači predpokladajú, že ide o amerického právnika Chrisa Morvilla a prezidenta finančnej inštitúcie Morgan Stanley International Jonathana Bloomera.

Záchranári pátrajú v oblasti, kde sa potopila plachetnica Bayesan plaviaca sa pod britskou zástavou (Zdroj: X/Vigili del Fuoco)

Odborníci si stále lámu hlavu nad tým, ako sa 56-metrová Bayesian dokázala potopiť údajne len za 60 sekúnd. Momentálne sa špekuluje o poklope ponechanom otvorenom počas obrovskej vlny alebo nesprávnych nastaveniach na trupe, ktorými sa dá regulovať ponor lode. Momentálne neexistujú žiadne dôkazy o nečistej hre – hoci detaily o živote magnáta Mikea Lyncha nechávajú priestor na špekulácie.

Čo robila spoločnosť Mikea Lyncha?

Počas posledných troch desaťročí sa podnikateľ a jeho spoločnosť Autonomy špecializovali na rozpoznávanie odtlačkov prstov, technológiu, ktorá v roku 1996 spôsobila revolúciu v IT bezpečnosti a spracovaní údajov. Táto inovácia upútala pozornosť mnohých organizácií vrátane spravodajských agentúr, pretože mala potenciál zabrániť hrozbám zasvätených osôb a únikom údajov.

Pred viac ako desiatimi rokmi Lynch tiež financoval založenie spoločnosti Darktrace, lídra v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ktorý využíva umelú inteligenciu na ochranu sietí a citlivých údajov. Cieľom Darktrace je zabrániť úniku informácií v štýle Wikileaks.

Koho zaujala Lynchova technológia?

Ako uvádza portál „Decrypto“, Darktrace je „hlboko zakorenený vo svete tajných služieb“. Lynch naverboval mnohých bývalých agentov z britských a amerických tajných služieb: od MI5, MI6, CIA, NSA až po FBI. Medzi spoluzakladateľov patril Stephen Huxter, prominentná postava tímu kybernetickej obrany MI5, ktorý prevzal vedenie Darktrace.

To však nie je všetko: Portál „Agenzia Nova“ píše, že Lynch udržiaval blízke vzťahy aj s izraelskou tajnou službou. Hovorí sa, že Izraelčania používajú systémy britskej spoločnosti na vystopovanie niektorých najvyšších vodcov Hamasu.

Lynch tiež ukázal svoju záľubu v špionáži pri výbere názvov zasadacích miestností vo svojej bývalej spoločnosti Autonomy: Podľa Politico boli konferenčné miestnosti pomenované po záporákoch z filmov o Jamesovi Bondovi, vrátane Dr. No a Goldfinger. Lynch tiež nechal postaviť akvárium s piraňami v priestoroch recepcie spoločnosti ako poctu scéne z filmu „You Only Live Twice“.

Viac o téme: Potopená loďMike Lynch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu