Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

AKTUÁLNE Pitva odhalila desivé detaily tragédie na jachte smrti: Obete nehodu prežili a neutopili sa!

Talianski záchranári vylovujú z vody pri Palerme obete potopenej luxusnej jachty Baysian
Talianski záchranári vylovujú z vody pri Palerme obete potopenej luxusnej jachty Baysian (Zdroj: SITA/AP/Salvatore Cavalli)

PALERMO – Okolo potopenej jachty Bayesian sa objavili nové skutočnosti. Po príchode záchranky, ktorá vytiahla z lode nehybné telá sa všetci spočiatku domnievali, že obete sa utopili. Po pitve však nastal zlom. Voda ich nezabila.

Pitvu, ktorú v dnešných hodinách (štvrtok 5. septembra) vykonali na ďalších dvoch obetiach tragicky potopenej jachty Bayesian len potvrdili už zistené poznatky zo začiatku týždňa. Vo všetkých štyroch prípadoch sa potvrdilo, že obete sa neutopili. Ako informuje Palermo la Repubblica, newyorský právnik Chris Morvill s manželkou Nedou aj bankár Jonathan Bloomer so životnou partnerkou Judith zomreli rovnakým spôsobom. V pľúcach však nemal nikto z nich žiadnu vodu. 

Nevedeli sa nadýchnuť 

Patológovia Ústavu súdneho lekárstva Polikliniky v Palerme uvádzajú, že obete s pribúdajúcim časom spotrebovali všetok kyslík, pričom "vzduchové bubliny" v ich kajute sa v dôsledku stúpajúcej hladiny vody stále viac zmenšovali. Kyslík ubúdal a pribúdalo čoraz viac nedýchateľného oxidu uhličitého.

Keď sa nemohli už nadýchnuť pravdepodobne dostali do priedušnice kŕč a začali sa dusiť. "V pľúcach, priedušnici ani v žalúdku nemali žiadnu vodu. Zomreli atypickým utopením," uviedli patológovia. 

Ďalšie tri obete 

Incident sa odohral dňa 19. augusta v Porticello neďaleko Palerma. Obeťami boli aj majiteľ jachty Mike Lynch s dcérou Hannah (18). Pri stroskotaní prišiel o život aj siedmy človek, lodný kuchár z Antiguy Recaldo Thomas, ktorého našli hneď vedľa vraku jachty. Päť tiel hasiči vylovili z jedinej kajuty na ľavej strane jachty. Tá bola zaplavená ako posledná. Hannah Lynchová sa v tom čase nachádzala vo vedľajšej kajute. 

Všetky obete zahynuli na tzv. "suché utopenie". Súdni lekári hovoria aj o "smrti z uväznenia". Mala ich varovať Lynchova manželka Angela Barcares, no už bolo neskoro. Nevedeli sa dostať na hornú palubu. Tragédiu napokon prežilo aj s Barcaresovou 14 ľudí. 

Žiadne zranenia 

Zistenie patológov bude musieť ešte potvrdiť séria tkanivových testov a toxikológia. Okrem toho sa skúma aj fyzický a psychický stav obetí v čase pred tragédiou. Ďalšie pitvy (Mike Lynch, jeho dcéra Hannah a lodný kuchár Thomas) sú naplánované na piatok 6. septembra. Ani tieto zvyšné obete by podľa predpokladov nemali mať v pľúcach žiadnu vodu. V štyroch predchádzajúcich prípadoch sa navyše podľa CT nezistili žiadne vnútorné zlomeniny ani zranenia. 

Viac o téme: JachtaTragédiaObeteUtopenieTalianskoPalermoMike LynchBayesianHannah LynchováChris MorvillNeda MorvillováJonathan BloomerJudith BloomerováRecaldo Thomas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu