Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Prokuratúra v Guatemale žiada zbaviť prezidenta imunity: Má byť stíhaný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GUATEMALA - Guatemalská prokuratúra v stredu podala žiadosť o zbavenie prezidenta Bernarda Arévala trestnoprávnej imunity, aby mohol čeliť obvineniu z údajného zneužitia právomoci.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra Reuters, ide o tretiu takúto žiadosť podanú proti Arévalovi odvtedy, ako bol zvolený za prezidenta po kampani zameranej na boj proti korupcii. Všetky žiadosti o zbavenie imunity prišli z Úradu špeciálnej prokuratúry (FECI), ktorá sa najprv snažila zabrániť Arévalovi v nástupe do úradu a teraz pracuje na tom, aby ho prinútila opustiť ho, doplnil Reuters.

archívne video

Forenzný psychiater Droba o posudku brutálneho vraha (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Prokurátorom, ktorý vedie konanie proti Arévalovi, je Rafael Curruchiche figurujúci na zozname skorumpovaných a nedemokratických lídrov vypracovanom ministerstvom zahraničných vecí USA. Curruchiche v stredu uviedol, že Arévalo musí vyvrátiť obvinenia, že dal svojej bývalej ministerke Jazmín de la Vega pokyn, aby vyplatila stavebné firmy najaté predchádzajúcou administratívou. Prokuratúra na dôkaz svojich tvrdení predložila uniknutú nahrávku príslušného údajného rozhovoru.

Arévalo vo vyhlásení vydanom prostredníctvom svojej tlačovej služby uviedol, že Curruchicheho tvrdenie nemôže slúžiť ako základ pre žiadne obvinenie z trestnej činnosti. Arévalo, ktorý je synom prvého demokratického prezidenta Guatemaly, vlani v auguste porazil s výraznou prevahou, asi o 20 percentuálnych bodov, bývalú prvú dámu Guatemaly Sandru Torresovú.

Najvyšší volebný súd tieto volebné výsledky potvrdil

Najvyšší volebný súd tieto volebné výsledky potvrdil, ale generálna prokuratúra sa ich snažila zneplatniť s odkazom na administratívne nezrovnalosti a požadovala anulovanie prezidentských i parlamentných volieb. Prekvapivé Arévalovo víťazstvo vo voľbách, s ktorým predvolebné prieskumy nepočítali, pripisujú analytici práve nespokojnosti Guatemalčanov s rozsiahlou korupciou v štátnej správe.

Okrem snáh prokuratúry zabrániť Arévalovi vo výkone prezidentskej funkcie ústavný súd v januári tohto roku potvrdil pozastavenie fungovania Arévalovej sociálnodemokratickej strany Semilla (Semienko) - v praxi to znamená, že jeho strana nemá zastúpenie vo vedení parlamentu a jej poslanci v ňom musia pôsobiť ako nezávislí.

Viac o téme: ZneužitieObvinenie GuatemalaProkuratúraBernardo Arévala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu