Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Česká polícia si prevzala zo Slovenska Pavla Zítka: Súd rozhodne o väzbe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HODNÍN - Českí policajti si dnes v Hodoníne v Juhomoravskom kraji prevzali od slovenských kolegov muža podozrivého z šírenia poplašnej správy. Policajné prezídium o tom informovalo na sieti X. Podľa informácií ČTK ide o Pavla Zítka, ktorý čelí obžalobe z trestného činu šírenia poplašnej správy. Česká polícia po Zítkovi tento rok v apríli vyhlásila pátranie. Predtým sa nedostavil na súd. Neskôr ho zadržali na Slovensku. Zítkov advokát Filip Geryk ČTK bez ďalších podrobností povedal, že bude dnes okresný súd v Chomutove rozhodovať o väzbe.

"Dnes sme na spoločnom centre v Hodoníne - Holíči od slovenských kolegov prevzali hľadaného muža, ktorý je v ČR podozrivý z trestného činu šírenia poplašnej správy. Z Hodonína ho previezli ústni policajti na súd, ktorý rozhodne o jeho vzatí do väzby," uviedlo prezídium. Hovorkyňa polície Ilona Gazdošová uviedla, že bude prezídium informovať o ďalšom vývoji aj naďalej na sieti X. Slovenská polícia Zítka na základe európskeho zatýkacieho rozkazu zadržala na konci júna, súd v Nitre na neho o niekoľko dní neskôr uvalil predbežnú väzbu.

archívne video

„Hrobár" z gangu sátorovcov Lehel Horváth na súde (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Spochybňoval existenciu vírusu

Zítko obžalobe v Česku čelí zrejme kvôli tomu, že v čase pandémie covidu-19 okrem iného spochybňoval existenciu vírusu a vo svojich videách hovoril o negatívnych zdravotných dôsledkoch očkovania proti covidu-19. Prokurátor už skôr ČTK odmietol oznámiť podrobnosti a povedal iba to, že je Zítko obvinený kvôli šíreniu poplašnej správy.

Zítko na seba v minulosti upozornil napríklad na Obvodnom súde pre Prahu 8, keď hlasnými prejavmi a skandovaním spolu s ďalšími ľuďmi vyjadroval podporu Patrikovi Tušlovi obžalovanému z prenasledovania šéfa Českej lekárskej komory a Tomášovi Čermákovi so Zdeňkom Masárom, ktorí čelia stíhaniu kvôli výtržníctvu. Zítko tiež chcel vlani kandidovať na prezidenta, nepredložil však dostatočný počet občianskych podpisov, preto ho ministerstvo vnútra do volieb nepustilo. Podľa médií tento rok zverejnil list, ktorý údajne odovzdal ruskému veľvyslanectvu v Prahe. Žiadal v ňom Rusov o pomoc "pri právnej obnove Československa".

Viac o téme: VäzbaPolícia Súd Pavol Zítek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu