Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Šéf WHO varuje, Mpox sa šíri v ďalších krajinách: Prvé prípady hlási Austrália aj Thajsko, mimoriadne opatrenia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Moses Sawasawa)

BRUSEL - Európske zdravotnícke orgány zavrhujú akékoľvek ďalšie celkové opatrenie proti novej situácii variantu mpox, pretože riziko, ktoré predstavuje pre širšiu populáciu, sa stále považuje za „nízke“. Medzitým sa v Austrálii objavili noví nakazení.

Nie je potrebné zavádzať hraničné kontroly na odvrátenie rizika mpox alebo iniciovať celoplošné očkovanie proti vírusu, uzavrel včera (19. augusta) Výbor pre zdravotnú bezpečnosť Európskej komisie po stretnutí s Európskym centrom pre choroby. 

archívne video

Ako si umývať ruky. (Zdroj: Vlado Anjel)

Hovorca Európskej komisie pre Euronews povedal, že Výbor pre zdravotnú bezpečnosť (HSC) súhlasil s tým, že nateraz nie je potrebné aktualizovať stanovisko k očkovaniu proti Mpox z roku 2022, „ani by sa to v súčasnej situácii nemalo považovať za núdzovú situáciu v oblasti verejného zdravia v Európe“.  

"Členovia HSC sa zhodli na dôležitosti úzko koordinovaného prístupu a potrebe pokračovať v pozornom monitorovaní situácie," dodal hovorca po stretnutí, ktoré sa uskutočnilo online a zahŕňalo aj účastníkov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Afričanov. Centrum pre kontrolu chorôb.    

Pre určité skupiny sú zatiaľ zachované odporúčania na očkovanie, ale rozšírenie na všeobecnú populáciu bolo nateraz vylúčené.   

Nové prípady mpox v západnej Austrálii

Západoaustrálske zdravotnícke úrady vydali varovanie po tom, čo boli zistené dva lokálne získané prípady mpox – ale zdôraznili, že nejde o nový rýchlo sa šíriaci variant považovaný za medzinárodnú zdravotnú núdzovú situáciu.

WA Health vydalo v stredu varovanie, podľa ktorého ide o dva prípady menej závažného kmeňa infekčného vírusu, ktorý bol predtým známy ako opičie kiahne. Riaditeľ pre kontrolu prenosných chorôb WA Health, Dr. Paul Armstrong, povedal, že vysokorizikové skupiny by si mali dávať pozor na symptómy a vykonať testy.

"Infekcie Mpox sa v Austrálii za posledných pár mesiacov zvýšili - najmä medzi sexuálne aktívnymi mužmi, ktorí majú sex s mužmi a prostredníctvom rizikových aktivít, ako je príležitostný sex a viacerí partneri," povedal.

Austrálsky národný systém sledovania chorôb podliehajúcich hláseniu zaznamenal 283 prípadov mpox hlásených v celej krajine v roku 2024, čo predstavuje nárast z iba 26 v minulom roku.

Prichádza po tom, čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň vyhlásila mpox za núdzový stav v oblasti verejného zdravia, keďže nový variant s názvom Clade 1b sa rozšíril po afrických krajinách.

V Argentíne bola loď v karanténe

Na druhej strane Atlantického oceánu úradníci v Argentíne umiestnili do karantény nákladnú loď po tom, čo jeden z členov jej posádky prejavil príznaky mpox.

Argentínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že loď zakotvila v rieke neďaleko mesta Rosario po tom, čo „jeden z členov jej posádky indickej národnosti vykazoval cystické kožné lézie prevažne na hrudi a tvári“.

Podľa predstaviteľov bola osoba izolovaná od zvyšku posádky a na palubu plavidla, ktoré vyplávalo z Brazílie, bude umožnený iba zdravotnícky personál.

Prvý prípad v Thajsku

Thajsko ohlásilo prípad mpox na svojom území v stredu, ale úrady zatiaľ nepotvrdili, že ide o kmeň 1b, pred ktorým Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala.

Pacientom je 66-ročný Európan, ktorý pricestoval do Thajska z Afriky 14. augusta, povedal agentúre AFP riaditeľ oddelenia kontroly chorôb kráľovstva. Prebiehajú laboratórne testy na potvrdenie kmeňa, no úrady sa domnievajú, že ide o kmeň 1b.

Infikovaná osoba bola umiestnená do karantény v nemocnici, „bola testovaná a nejde o starší kmeň kladu 2,“ informoval predstaviteľ AFP. „Sme presvedčení, že ide o variant Clade 1, ale na konečný výsledok z laboratória si musíme počkať do dvoch dní,“ dodal.

Šéf WHO varuje, Mpox
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Mpox nie je covid

Ochorenie mpox nie je novým covidom, či už ide o jeho nový, alebo starší variant, zdôraznil to regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge. Podľa neho úrady totiž vedia, ako šírenie choroby kontrolovať, informovala agentúra Reuters.

"Proti chorobe mpox môžeme a musíme bojovať spoločne," povedal Kluge o chorobe predtým známej ako opičie kiahne. "Urobíme rozhodnutie zaviesť systémy na kontrolu a celosvetovú elimináciu mpox? Alebo začneme ďalší cyklus paniky a nedbanlivosti? Naša reakcia teraz a v nasledujúcich rokoch bude pre Európu a celý svet zásadnou skúškou," povedal Kluge.

Mpox je vírusová infekcia, ktorá spôsobuje hnisavé vyrážky a príznaky podobné chrípke. Choroba má zvyčajne mierny priebeh, ale môže zabíjať. Variant mpox označovaný ako Clade 1b vyvolal celosvetové obavy, pretože sa zrejme šíri ľahšie bežným blízkym kontaktom. Prípad tohto variantu bol minulý týždeň potvrdený vo Švédsku a súvisel s rastúcou epidémiou v Afrike. Podľa úradov je však riziko pre širokú verejnosť veľmi nízke. Očakávajú sa ojedinelé prípady u ľudí, ktorí v poslednom čase cestovali, napísala agentúra AP.

Kluge uviedol, že pozornosť venovaná novému variantu Clade 1 dáva Európe šancu zamerať sa na menej závažnú variantu Clade 2, vrátane lepšieho poradenstva a monitorovania v oblasti verejného zdravia. Každý mesiac je teraz v európskom regióne WHO hlásených približne 100 nových prípadov variantu mpox Clade 2, povedal Kluge. Európsky región zahŕňa 53 krajín Európy a Strednej Ázie.

WHO tento rok celosvetovo eviduje 17.000 prípadov mpox a viac ako 500 úmrtí. Vyše 96 percent všetkých prípadov a úmrtí bolo zaznamenaných v Kongu, ktorého zdravotnícky systém dlhodobo zápasí s epidémiou choroby na rozľahlej ploche av rámci zlej infraštruktúry krajiny. Viac ako 70 percent prípadov a 85 percent úmrtí v Kongu pripadá na deti mladšie ako 15 rokov.

V Afrike sa začne očkovať

Konžská demokratická republika oznámila, že dostane prvé vakcíny proti chorobe mpox od USA budúci týždeň. V pondelok to oznámil konžský minister zahraničia niekoľko dní po tom, čo WHO kvôli vírusovému ochoreniu vyhlásila najvyšší stupeň varovania.

Kongo v súčasnosti potrebuje tri milióny dávok vakcíny. Minister zdravotníctva Roger Kamba novinárom povedal, že Kongo dostalo ponuky dodávok vakcín od USA a Japonska. Neuviedol, koľko dávok krajiny dostanú ani kedy majú doraziť vakcíny z Japonska.

Viac o téme: AfrikaAustráliaWHOMpox
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu