Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Ropný tanker sa po opakovaných útokoch stal neovládateľným v Červenom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Maran Tankers)

ATÉNY - Ropný tanker s gréckou vlajkou sa v stredu v Červenom mori stal neovládateľným po opakovaných útokoch, ktoré na plavidle spôsobili požiar a loď stratila výkon, uviedla námorná agentúra Spojeného kráľovstva. Informuje správa agentúry Reuters.

Na tanker Sounion najprv zaútočili dva malé člny a v stredu ráno ho zasiahli viaceré projektily približne 142 kilometrov západne od jemenského prístavného mesta Hudajda, oznámilo grécke ministerstvo pre námornú dopravu a agentúra Spojeného kráľovstva pre námorné obchodné operácie (UKMTO).

archívne video

Ukrajinský prezident Zelenskyj je nebezpečný šialenec, vyhlásil Danko (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

Počas incidentu došlo ku krátkej prestrelke z ručných zbraní, informovala UKMTO a neskôr dodala, že loď ohlásila ďalší útok. Ten spôsobil požiar a viedol k tomu, že plavidlo stratilo výkon motorov a schopnosť manévrovať. Na palube bola v čase útokov 25 členná posádka. Nikto z členov posádky podľa dostupných informácií neutrpel zranenia.

Spoločnosť Delta Tankers

Spoločnosť Delta Tankers, ktorá je prevádzkovateľom lode, potvrdila, že loď bola voľne unášaná na vode a utrpela menšie škody. Podľa vyhlásenia posádka vyhodnocuje situáciu a loď bude pokračovať v v ceste. UKMTO a bezpečnostná firma Ambrey uviedli, že iné plavidlo v stredu nahlásilo dva výbuchy približne 105 kilometrov južne od jemenského mesta Aden. UKMTO neskôr oznámila, že kapitán plavidla nahlásil tretí výbuch v jeho blízkosti, ale nedošlo k žiadnym škodám, posádka je v bezpečí a plavidlo pokračuje do ďalšieho prístavu.

Jemenskí povstalci húsíovia od vlaňajšieho septembra opakovane podnikajú útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive. Robia tak na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. V reakcii na to začali s odvetnými útokmi aj Spojené štáty a Británia. Húsíovia sa k stredajším útokom bezprostredne neprihlásili, píše Reuters.

Viac o téme: Požiarútok Červené moreRopný tanker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu