Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Khan žiada sudcov ICC, aby rozhodli o zatykačoch na lídrov Izraela a Hamasu

Medzinárodný trestný súd
Medzinárodný trestný súd (Zdroj: TASR/AP Photo/Peter Dejong, File)

HAAG - Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu Karim Khan zdôraznil, že súd má právomoc vyšetrovať izraelských občanov a požiadal sudcov, aby urýchlene rozhodli o zatykačoch na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, jeho ministra obrany Joava Gallanta a predstaviteľov Hamasu. Informuje správa agentúry Reuters.

Khan v súdnych spisoch zverejnených v piatok vyzval sudcov, ktorí posudzujú zatykače na izraelských predstaviteľov a vodcov palestínskeho hnutia Hamas, aby neváhali. "Každé neodôvodnené zdržanie v týchto konaniach má škodlivý dopad na práva obetí," uviedol hlavný prokurátor ICC. Pre sudcov podľa agentúry Reuters nie je stanovená žiadna lehota na rozhodnutie o zatykačoch.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Podľa Khana má súd právomoc nad izraelskými štátnymi príslušníkmi, ktorí páchajú zverstvá na palestínskom území. Sudcov požiadal, aby zamietli právne námietky, ktoré podalo niekoľko desiatok vlád a iných strán. Khan taktiež odmietol tvrdenia Izraela, že vedie vlastné vyšetrovanie údajných vojnových zločinov.

Prokurátori ICC tvrdia, že existujú primerané dôvody veriť, že Netanjahu, Gallant, líder Hamasu Jahjá Sinwár, bývalý veliteľ vojenského krídla Hamasu Muhammad Dajf a bývalý vodca palestínskeho hnutia Ismáíl Haníja, nesú trestnú zodpovednosť za údajné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, píše Reuters. Haníja bol zabitý v júli pri útoku v Iráne. Dajf prišiel o život taktiež v júli pri útoku izraelskej armády v Pásme Gazy.

Pri útoku Hamasu na juh Izraela 7. októbra zahynulo 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva v Pásme Gazy si vyžiadala 40.265 obetí na životoch. Izraelskí a palestínski predstavitelia odmietli obvinenia z vojnových zločinoch. Zástupcovia oboch strán kritizovali Khanovo rozhodnutie požiadať o vydanie zatykača.

Viac o téme: VojnaMedzinárodný trestný súdIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu