Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Muž na slávnostiach útočil nožom! Polícia zadržala predpokladaného páchateľa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BERLÍN - Nemecká polícia v sobotu zadržala predpokladaného páchateľa útoku nožom v piatok na mestských slávnostiach v meste Solingen v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorý si vyžiadal tri obete a osem zranených, oznámil krajinský minister vnútra Herbert Reul. Informuje agentúra DPA.

Reul v televízii ARD uviedol, že ide o "skutočného podozrivého", po ktorom polícia pátrala a zaistila aj dôkazy. V súčasnosti ho vypočúvajú. Hovorca krajinského ministerstva potvrdil, že sa muž úradom prihlásil sám. Podľa týždenníka Der Spiegel bolo mužovo oblečenie špinavé a pokryté krvou.

archívne video

Dopravná nehoda v Ivanke pri Nitre: 74-ročný muž nedal prednosť vozidlu (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Nitriansky kraj)

Der Spiegel informoval, že zadržanou osobou je 26-ročný Sýrčan, ktorý prišiel do Nemecka koncom roka 2022 a požiadal o azyl. K útoku došlo v piatok večer na námestí Fronhof počas osláv 650. výročia založenia mesta. O život prišli dvaja muži a jedna žena. Päť osôb utrpelo vážne zranenia. Polícia v sobotu zadržala 15-ročného chlapca, ktorý by podľa nej mohol byť spojený s útokom. Neskôr informovali o zadržaní ďalšej osoby. Polícia však uviedla, že nemôže poskytnúť viac podrobností o tejto osobe ani o jej súvislosti s útokom, píše Reuters.

K zodpovednosti za piatkový útok sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Na sieti Telegram napísala, že útok je "pomstou za moslimov v Palestíne a všade", čím zjavne narážala na vojnu Izraela a hnutia Hamas v Pásme Gazy, píše AFP. IS však bezprostredne neposkytla žiadne dôkazy pre svoje tvrdenie a podľa Reuters nie je jasné, aký blízky vzťah bol medzi útočníkom a teroristickou organizáciou. Nemecká prokuratúra v sobotu uviedla, že nevylučuje teroristický motív tohto činu.

Priznal sa

Hlavný podozrivý z útoku nožom v nemeckom meste Solingen sa vzdal polícii a počas vyšetrovania sa priznal k činu, uviedla v nedeľu polícia vo vyhlásení. Informuje agentúra AFP. Podozrivým z útoku je občan Sýrie vo veku 26 rokov a po jeho zatknutí v sobotu neskoro večer je jeho účasť na udalostiach "v súčasnosti predmetom dôkladného vyšetrovania", uvádza sa vo vyhlásení.

Vyšetruje to Nemecká spolková prokuratúra

Nemecká spolková prokuratúra prevzala vyšetrovanie piatkového útoku nožom v meste Solingen, pri ktorom prišli o život tri osoby. Informuje správa agentúry DPA.Hovorkyňa tejto prokuratúry so sídlom v Karlsruhe pre DPA uviedla, že vyšetruje hlavného podozrivého, ktorý sa v sobotu večer sám prihlásil na polícii. Prokuratúra ho preveruje v spojitosti s vraždou i členstvom v extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Viac o téme: NôžPáchateľSlávnostiPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu