Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Marocký kráľ omilostil ľudí odsúdených a obvinených za pestovanie konope

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com, Reprofoto/Lidl Swiss)

RABAT- Marocký kráľ Muhammad VI. omilostil takmer 5000 ľudí odsúdených alebo hľadaných pre obvinenia súvisiace s nezákonným pestovaním konope. Uviedlo to v pondelok marocké ministerstvo spravodlivosti, píše agentúra Reuters.

Maroko je významným producentom konope a od roku 2021 povoľuje pestovanie, vývoz a používanie tejto drogy na lekárske účely alebo v priemysle. Zakazuje však jej používanie na rekreačné účely. Udelenie milosti zo strany kráľa povzbudí poľnohospodárov, aby sa zapojili do legálneho procesu pestovania konope s cieľom zlepšiť svoje príjmy a životné podmienky, povedal šéf marockého regulačného úradu pre konope ANRAC. V Maroku sa podľa oficiálnych údajov v roku 2023 prvýkrát legálne vypestovalo 294 ton konope. Z krajiny bolo od roku 2023 dosiaľ legálne vyvezených 225 kilogramov konope, dodal šéf ANRAC-u.

Očakáva sa, že tento rok bude úroda konope v Maroku vyššia, keďže sa zvýšil počet povolení na pestovanie. V oblastiach na severe Maroka, kde je pestovanie konope hlavnou hospodárskou činnosťou, žije takmer milión ľudí. Marihuana sa tam pestuje už celé generácie a fajčí sa spolu s tabakom v tradičných drevených fajkách, vysvetľuje agentúra Reuters. Cieľom legalizácie z roku 2021 bolo zlepšiť príjmy poľnohospodárov a ochrániť ich pred pašerákmi drog, ktorí konope vyvážajú nezákonne.

Viac o téme: MarokoKráľKonope
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu