Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hrôza na VIDEU: Ruskí vojaci v Kursku rabujú vlastných krajanov! Majú problém s disciplínou

Miestny obyvateľ prechádza okolo centra mesta v Sudža v regióne Kursk.  Ilustračné foto
Miestny obyvateľ prechádza okolo centra mesta v Sudža v regióne Kursk. Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

MOSKVA - „Rozbíjajú vitríny,“ hovorí sa na zverejnenom videu, ktoré údajne ukazuje ruských vojakov, ako rabujú obchod s mobilnými telefónmi v Kursku. Zrejme prehľadávajú aj súkromné ​​domy.

Odkedy Ukrajina pri svojej nedávnej ofenzíve získala kontrolu nad časťou Kurskej oblasti, správy o rabovaní v tejto oblasti pribúdajú. Videá a obrázky zverejnené na sociálnych sieťach vraj ukazujú mužov v maskáčových uniformách, ako vyprázdňujú supermarkety a menšie obchody. Zlodejmi však zrejme nie sú ukrajinskí vojaci, ktorí už od začiatku kurskej ofenzívy dobyli desiatky miest, ale skôr ruskí vojaci, píše nemecký Tagesspiegel.

archívne video

Ukrajinská armáda ukázala video z ofenzívy v Kurskej oblasti (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Geraščenko v pondelok zverejnil na X video, ktoré údajne ukazuje ruských vojakov rabujúcich v Kursku.

„Na internete sa objavilo video, ktoré zachytávalo zábery ruských vojakov,“ píše Geraščenko. Vojaci údajne patria k čečenskej špeciálnej jednotke „Achmat“ a vykradnú obchod s mobilnými telefónmi v obci Gluškovo na ďalekom západe regiónu Kursk. „Rozbíjajú vitríny, vyberajú zariadenia a pokúšajú sa otvoriť dvere,“ píše sa v príspevku X. Zverejnené video zatiaľ nebolo nezávisle overené.

V ďalšom príspevku zverejnenom na X ukrajinský výskumník Volodymyr Tretyak komentoval video, ktoré sa objavilo, slovami: „Keď ruská armáda napadla Ukrajinu, Rusi rabovali obchody. Keď ukrajinská armáda vtrhla do Ruska, Rusi znova rabovali obchody.“

Prvé správy o rabovaní ruskými vojakmi na ich vlastnom území sa objavili krátko po začatí ukrajinskej ofenzívy v Kursku 6. augusta.

Ako informoval ukrajinský týždenník „Kyiv Post“ 13. augusta, krátko pred odchodom z regiónu, ruskí vojaci vyplienili domy dedinčanov, ktorí už boli evakuovaní.

Vojenský blogger a autor „ChrisO_wiki“ zverejnil na X video, o ktorom sa hovorí, že ho nahral z pohľadu prvej osoby ruský vojak pomocou mobilného telefónu.

Na záver videa v ňom Rus blúdi po zdevastovanom súkromí s ďalšími vojakmi a nahlas sa sťažuje, že ich „ministerstvo obrany“ predbehlo a dom už vypratalo.

Vojenský blogger v ďalšom príspevku zdôrazňuje, že identita a príslušnosť vojaka k armáde nie sú jasne objasnené, predpokladá však, že osoba vo filme patrí k ruskej Národnej garde „Rosgvardija“. "Nie je jasné, ku ktorej jednotke muž patrí, ale jeho odkaz na ministerstvo obrany naznačuje, že nie je súčasťou armády," ďalej píše: "S najväčšou pravdepodobnosťou je členom Rosgvardija, ktorý sa priamo riadi Putin."

Vojenský blogger zhŕňa: „Video podporuje správy o tom, že ruské ozbrojené sily vo frontových oblastiach pred ukrajinským postupom zúrivo rabovali. „O Rusoch sa hovorí, že majú vážne problémy s vojenskou nedisciplinovanosťou,“ pokračuje autor.

Viac o téme: RuskoUkrajinaKursk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu