Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Potopená luxusná jachta pri Sicílii: Hlásia jedno úmrtie a šesť nezvestných

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Image Source)

RÍM - Jedna osoba zahynula a šesť ľudí je nezvestných po tom, ako luxusnú plachetnicu s 22 ľuďmi na palube v pondelok skoro ráno zasiahla prudká búrka a potopila sa pri pobreží sicílskeho hlavného mesta Palermo, oznámili talianske médiá.

Záchranári vynášajú telo jednej z obetí.
Zobraziť galériu (3)
Záchranári vynášajú telo jednej z obetí.  (Zdroj: TASR/AP/Lucio Ganci)

Talianska pobrežná stráž a hasiči zachránili zvyšných 15 ľudí. Osem zachránených vrátane ročného dieťaťa previezli do miestnych nemocníc a ich stav je stabilizovaný. Úrady predtým uviedli, že medzi nezvestnými je člen posádky a šiesti cestujúci s britským, americkým a kanadským občianstvom. Potápači z hasičského zboru pokračujú v pátraní v okolí plavidla, ktoré sa nachádza v hĺbke približne 50 metrov a zhruba 800 metrov od pobrežia.

Pobrežná stráž identifikovala plachetnicu dlhú 56 metrov a plaviacu sa pod britskou vlajkou ako Bayesian, ktorú v roku 2008 postavila talianska lodiarska spoločnosť Perini Navi. Plavidlo má hliníkový trup, dosahuje maximálnu rýchlosť 15 uzlov a môže prepravovať 12 hostí a až desaťčlennú posádku.

Plachetnica opustila sicílsky prístav Milazzo 14. augusta a podľa aplikácie na sledovanie plavidiel Vesselfinder bola naposledy zaregistrovaná východne od Palerma v nedeľu večer, pričom jej navigačný status bol "kotviaca".

Medzi nezvestnými je i britský podnikateľ Lynch

Medzi šiestimi nezvestnými pasažiermi luxusnej plachetnice Bayesian, ktorá sa v pondelok ráno v prudkej búrke prevrátila a potopila pri pobreží Sicílie, je aj britský podnikateľ Mike Lynch, informovala agentúra AFP.

Kapitán lode, ktorá v osudný čas kotvila v blízkosti plachetnice, agentúre Reuters povedal, že keď prišla búrka, zapol motor svojej lode, aby nad svojím plavidlom udržal kontrolu a vyhol sa zrážke s plachetnicou Bayesian. "Podarilo sa nám udržať loď na mieste a keď sa búrka skončila, všimli sme si, že plachetnica za nami nie je," objasnil novinárom kapitán Karsten Borner. Dodal, že jeho posádka potom našla niekoľkých preživších vrátane troch ťažko zranených, malého dieťaťa a manželky majiteľa, a vzala ich na palubu pred tým, ako ich vyzdvihla pobrežná stráž.

Viac o téme: BúrkaPlachetnicaPotopenieTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu