Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Záhada okolo potopenia luxusnej jachty: Miliardár oslavoval oslobodenie, len pár hodín predtým zomrel jeho kolega

Stephen Chamberlain a Mike Lynch
Stephen Chamberlain a Mike Lynch (Zdroj: Cambridgeshire Police, Profimedia.sk)

PALERMO – Záchranári pri pobreží talianskej Sicílie pokračujú v pátraní po šiestich nezvestných po pondelkovom potopení luxusnej jachty. Na jej palube bolo v čase nešťastia, spôsobeného búrkou, 22 ľudí, z toho 15 sa zachránilo. Nezvestní sú zrejme v troskách jachty, ktorá je v hĺbke asi 50 metrov, uviedla agentúra AP. Medzi nezvestnými je aj britskí podnikateľ v oblasti technológií Mike Lynch. Jeho spolupracovníka Stephena Chamberlaina pritom cez víkend smrteľne zrazilo auto.

Jachta Bayesian, plávajúca pod britskou vlajkou, v čase nešťastia kotvila pri meste Porticello neďaleko Palerma a v pondelok skoro ráno sa potopila, keď prudký vietor a dážď zasiahol pobrežie. Uniknúť sa podarilo 15 ľuďom, medzi nimi manželke britského podnikateľa v oblasti technológií Mikea Lyncha, ktorý je stále nezvestný.

Hasičským potápačom sa podarilo dostať do trupu lode Bayesian, ktorá sa potopila v pondelok pri Sicílii. Pátranie po šiestich nezvestných osobách pokračuje. Potápači sa však ešte nedostali do kabín, kde by sa mohli nezvestní nachádzať. Loď leží na boku v hĺbke 50 metrov, čo sťažuje prácu, uviedli hasiči z Palerma.

Vincenzo Zagarola z talianskej pobrežnej stráže vyjadril obavy, že šestica je mŕtva, napísala DPA v utorok večer. "Nikdy nehovor nikdy, rozumná odpoveď by mala byť nie," odpovedal na otázku, či by ešte mohli byť živí. "Myslíme si, že sú ešte stále vo vnútri lode," povedal a dodal, že záchranné a pátracie práce pokračujú už 36 hodín. "Predpokladáme, že šesť nezvestných osôb nemuselo mať dostatok času, aby opustili loď," povedal a pripomenul, že jachta sa potopila rýchlo.

Záchranári pátrajú v oblasti, kde sa potopila plachetnica Bayesan plaviaca sa pod britskou zástavou (Zdroj: X/Vigili del Fuoco)

Najbližších 24 hodín bude rozhodujúcich

Jean-Baptiste Souppez, expert v oblasti mechaniky či biomedických vied, pre DPA v utorok uviedol, že najbližších 24 hodín bude na nájdenie nezvestných "rozhodujúcich". Vzhľadom na rýchlosť, akou sa loď potopila, a skutočnosť, že je neporušená, sa mohli podľa jeho slov vo vnútri vytvoriť malé vzduchové bubliny. Dodal však, že presnejšie tvrdenia v tejto oblasti by boli špekuláciou.  Na miesto v pondelok prileteli hasičskí potápači z Ríma a Sardínie, ktorí sú vycvičení na prácu v obmedzených priestoroch.

Na jachte oslavovali oslobodenie

Medzi nezvestnými je tiež Lynchova 18-ročná dcéra a právnik Chris Morvillo zo spoločnosti Clifford Chance, ktorý Lyncha v Spojených štátoch zastupoval v dlhom procese. Pátra sa tiež po jeho manželke, manažérovi americkej banky Morgan Stanley International Jonathanovi Bloomerovi a jeho žene, uviedla agentúra Reuters.

Otec jednej z preživších podľa BBC uviedol, že jeho dcéra bola spolu s ďalšími pozvaná na jachtu na oslavu oslobodenia viny Lyncha v súdnom prípade. V ňom britský podnikateľ čelil obvineniu z podvodu kvôli predaju firmy Autonomy spoločnosti Hewlett-packard a hrozilo mu väzenie. Z pod viny bol oslobodený v júni.

Internetom kolujú konšpiračné teórie

Správy o zmiznutí Mikea Lyncha prišli len niekoľko hodín po tom, čo bývalého viceprezidenta financií vo firme Autonomy Stephen Chamberlain zrazilo vo Veľkej Británii auto a on zraneniam podľahol. Chamberlain bol v procese s Lynchom spoluobžalovaný. Dve zvláštne nehody v rýchlom slede za sebou považujú mnohí ľudia na sociálnych médiách považované za príliš veľkú náhodu a okamžite sa tak rozvírili viaceré konšpiračné teórie, podľa ktorých tieto dve tragédie spolu súvisia.

Viac o téme: JachtaPátranieMike LynchBayesianStephen Chamberlain
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu