Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Vodiči POZOR! Do Európy prichádza nové pravidlo: Za TOTO porušenie pravidel dostanú pokutu všetci v aute

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL – Pokutu za nepoužitie bezpečnostného pásu budú môcť policajti udeliť aj tým cestujúcim, ktorí idú s nepripútanou osobou v jednom aute, hoci oni sami bezpečnostný pás použili. Aj to je jedno z nových pravidiel, ktoré schválili v Belgicku a do platnosti vstúpi o dva roky. Platiť pritom bude ako pre belgických vodičov, tak samozrejme aj pre turistov.

archívne video

Alkohol za volantom v Bratislavskom kraji (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

„Vodič a jeho spolujazdec (dospelý) môžu byť teraz pokutovaní, ak spolujazdec nemá zapnutý bezpečnostný pás,“ píše sa v tlačovej správe belgickej vlády. V praxi by to malo znamenať, že pokutu zaplatia všetci v aute. Stačí, že jeden zo spolujazdcov nemá zapnutý bezpečnostný pás, informuje autosalon.tv.

Podľa súčasných pravidiel platí pokutu vo výške 116 eur vždy len nepripútaná osoba. Nová sankcia bude 100 eur pre dospelú osobu. Za nepripútaného neplnoletého spolujazdca bude pokuta činiť až 150 eur. Ďalšou novinkou, ktorá je súčasťou tohto súboru zmien belgických pravidiel, je oficiálna možnosť beztrestne používať záchranný pruh. To sa ale bude vzťahovať len na motocykle.

Na Slovensku sa pokuta pre vodiča, ktorý nepoužíva bezpečnostný pás môže vyšplhať od 60 do 300 eur, pričom výška pokuty sa určuje individuálne v závislosti od závažnosti porušenia a dĺžky prejdenej vzdialenosti bez zapnutého pásu. Pokuta pre cestujúceho, ktorý nepoužíva bezpečnostný pás, je u nás od 33 do 66 eur.

Viac o téme: Pokuta BelgickoSpoluúčasťBezpečnostné pásy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu