Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Blinken varuje: Rokovania sú možno posledná príležitosť na dosiahnutie prímeria v Gaze

Antony Blinken Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP Photo/Munkhbayar Magvandorj)

TEL AVIV - Rokovania, o ktoré sa v týchto dňoch usilujú medzinárodní sprostredkovatelia, sú možno poslednou príležitosťou na dosiahnutie dohody o ukončení vojny v Pásme Gazy. Povedal to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas návštevy Izraela.

"Toto je rozhodujúca chvíľa - pravdepodobne najlepšia, možno posledná príležitosť dostať rukojemníkov domov, získať prímerie a dostať všetkých na lepšiu cestu smerom k trvalému mieru a bezpečnosti," uviedol Blinken.Rokovania s cieľom dosiahnuť prímerie a prepustenie rukojemníkov sa usilujú sprostredkovať USA, Katar a Egypt. Najnovšie kolo sa uskutočnilo minulý týždeň v katarskej Dauhe. Hnutie Hamas svojich zástupcov nevyslalo a v nedeľu odmietlo návrhy predložené na týchto rokovaniach. Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua obvinilo z marenia snáh o dosiahnutie dohody.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool)

Americký prezident Joe Biden v nedeľu uviedol, že dohoda medzi Izraelom a Hamasom je naďalej možná. "My sa nevzdávame," dodal s tým, že rokovania pokračujú. Účastníci sa tento týždeň zídu v egyptskej Káhire.Jednou z nevyriešených záležitostí sú hranice medzi Pásmom Gazy a Egyptom. Netanjahu trvá na tom, že izraelská armáda musí aj naďalej kontrolovať pás pozdĺž týchto hraníc, nazývaný "Filadelfský koridor".

Ide už o Blinkenovu deviatu cestu do oblasti Blízkeho východu od začiatku konfliktu v Pásme Gazy vlani v októbri. Počas nej sa stretol aj s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom a v pondelok bude rokovať s Netanjahuom.

Viac o téme: RokovaniaPrímerieIzraelHamasPásmo GazyAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu