Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinské sily pokračujú v operácii! Zbrane dlhého dosahu môžu podľa Zelenského zastaviť postup Ruska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinské sily pokračujú vo svojej operácii v Kurskej oblasti na západe Ruska, kde ovládli viac ako 1250 kilometrov štvorcových a 92 obcí, vyhlásil dnes podľa tlačových agentúr ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjeve v prejave pred ukrajinskými veľvyslancami. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Toto je skutočná a bojová jednotka 72 OMBR (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:47 Ukrajinské sily pokračujú vo svojej operácii v Kurskej oblasti na západe Ruska, kde ovládli viac ako 1250 kilometrov štvorcových a 92 obcí, vyhlásil dnes podľa tlačových agentúr ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjeve v prejave pred ukrajinskými veľvyslancami. Ruský prezident Vladimir Putin sa k situácii v Kurskej oblasti od porady z 12. augusta verejne nevyjadruje, upozornil server The Moscow Times s odvolaním sa na zoznam prezidentových aktivít na webe Kremľa.

21:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok opäť apeloval na spojencov, aby ukrajinskej armáde dovolili darovanými raketami zasahovať ciele aj hlboko v Rusku. Informuje o tom agentúra AFP. "Ukrajinu od zastavenia postupu ruskej armády na fronte delí len jedno rozhodnutie, ktoré očakávame od našich partnerov: rozhodnutie o zbraniach dlhého dosahu," povedal Zelenskyj v prejave k ukrajinským veľvyslancom.

21:01 Čečenský veliteľ hovorí, že ruskí branci musia bojovať v Kurskej oblasti, za zabitých sľubuje „nebo“.

20:46 Štvorica vojakov, z ktorých najmenej traja sú z čečenskej jednotky Achmat, sa dopustila rabovania na území ruskej Kurskej oblasti. Oddiel Achmat tam bol vyslaný spolu s ďalšími jednotkami ruskej armády s cieľom zastaviť cezhraničnú operáciu ukrajinských ozbrojených síl. Informoval o tom v pondelok britský denník Daily Mail, ktorý k svojmu článku pripojil aj fotografie z videa nasnímaného bezpečnostnými kamerami počas rabovania.

20:30 Vstup Ukrajiny do NATO nemusí byť podmienený tým, že bude krajina čeliaca ruskej agresii kontrolovať celé svoje územie, povedal prezident Peter Pavel v rozhovore pre Novinky.cz a Právo. Poukázal na povojnový vstup západného Nemecka do Severoatlantickej aliancie. Lídri krajín NATO na júlovom summite vo Washingtone sľúbili Ukrajine nezvratnú cestu do aliancie a dlhodobú vojenskú pomoc, priamu pozvánku do NATO ale krajina nedostala.

20:15 Ruský výrobca železnej rudy Metalloinvest podnikne právne kroky voči Ukrajine, ak krajina rozhodne o konfiškácii železnej rudy za desiatky miliónov USD, ktorú Kyjev zadržal firme v roku 2022. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dva informované zdroje.

19:53 Dánsko oznámilo balík vojenskej pomoci vo výške 115 miliónov dolárov, tvrdí, že dodané vybavenie možno použiť v Kurskej oblasti. Prostriedky budú použité na nákup nového vojenského materiálu od ukrajinského obranného priemyslu a od medzinárodných partnerov krajiny.

19:26 Ukrajina má za cieľ vytvoriť nárazníkovú zónu v ruskej Kurskej oblasti, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj 18. augusta, keď načrtol niektoré strategické ciele prebiehajúcej operácie.

19:07 Akcie nemeckých zbrojárskych spoločností klesajú počas diskusií o pomoci Ukrajine, hovorí Spiegel. Akcie nemeckého výrobcu zbraní Rheinmetall, ktoré za posledné dva týždne vzrástli o 28 %, podľa Spiegelu klesli k 19. augustu o 3 %.

19:50 Ukrajina schválila švédske bojové vozidlo pechoty na vojenské účely. Bojové vozidlo pechoty Pansarbandvagn 302 (PbV 302) vyrobené švédskou spoločnosťou Hägglund & Söner bolo schválené na dodávku ukrajinským ozbrojeným silám, informovalo ministerstvo obrany 19. augusta.

18:43 Rusko je ochotné podieľať sa na mierovom urovnaní na južnom Kaukaze uprostred „krízy“ na Ukrajine, hovorí Putin. Putin pricestoval do Baku na rokovanie so svojím náprotivkom Ilhamom Alijevom po prvý raz od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu.

18:06 Pri likvidácii požiaru v sklade ropných látok v ruskej Rostovskej oblasti, na ktorý v noci na nedeľu zaútočili ukrajinské drony, sa zranilo už viac ako 40 hasičov. S odvolaním sa na úrad gubernátora Rostovskej oblasti o tom v pondelok informovala britská stanica BBC. Dodala, že piati hasiči sú na jednotke intenzívnej starostlivosti.

17:47 SBU odhaľuje ruskú spravodajskú sieť zahŕňajúcu ukrajinského policajta. Spravodajská sieť fungovala v oblastiach Mykolajiv, Dnepropetrovsk a Ivano-Frankivsk. Podozriví sledovali ukrajinské ozbrojené sily a zariadenia kritickej infraštruktúry.

17:37 Nemecká vláda dnes odmietla tvrdenia, že Berlín kvôli rozpočtovým škrtom obmedzí svoju pomoc Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej agresii. Naďalej platí, že bude pomáhať, kým bude treba, ubezpečil podľa agentúry DPA hovorca vlády.

17:06 Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy Azerbajdžanu rokoval o zemnom plyne, uviedol dnes po stretnutí so šéfom Kremľa jeho hostiteľ Ilham Alijev. Putin podľa ruských médií tiež vyjadril záujem Ruska podieľať sa na urovnaní arménsko-azerbajdžanského konfliktu.

 16:59 Prokremeľské weby maskujúce sa ako americké spravodajské médiá šíria pred prezidentskými voľbami v USA zápalné nepravdy, informovala 19. augusta agentúra AFP.

16:44 Pred súdom v Minsku sa v pondelok začal súdny proces s 12 obvinenými v súvislosti s útokom dronu na leteckú základňu Mačuliščy neďaleko bieloruského hlavného mesta. Došlo k nemu koncom februára 2023 a poškodené pri ňom bolo ruské vojenské lietadlo A-50.

16:26 Najmenej štyria civilisti prišli o život pri dnešnom ostreľovaní mesta Toreck a obce Zarične v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny ruskými delami. Oznámila to ukrajinská prokuratúra, ktorá ostreľovanie vyšetruje ako vojnový zločin.

 

‼У Торецьку і Зарічному російська армія вбила чотирьох цивільних – розпочато розслідування 📑За процесуального...

Posted by Донецька обласна прокуратура on Monday, August 19, 2024

16:05 Nadácia amerického herca Georgea Clooneyho bola v Rusku vyhlásená za "nežiaducu organizáciu". Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

15:45 Rodiny s deťmi budú povinne evakuované z komunity Pokrovsk v Doneckej oblasti, keď sa priblížia ruské sily, povedal 19. augusta guvernér Vadym Filaškin.

15:28 MBank, jedna z najväčších bánk v Kirgizsku, pozastavila prevody peňazí cez ruské banky, na ktoré sa vzťahujú sankcie.

15:10 Viac ako mesiac po francúzskych voľbách sa nová vládna koalícia ešte nevykryštalizovala. Bez ohľadu na výsledok rokovaní však Ukrajina môže oslavovať, že smerovanie parížskej zahraničnej politiky naklonené Kyjevu zostane zachované.

14:55 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v pondelok odmietol krátenie finančných prostriedkov určených v rámci štátneho rozpočtu na vojenskú podporu Ukrajiny. Informuje o tom agentúra DPA.

14:32 Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že jeho jednotkám sa podarilo obsadiť mestečko Zalizne v ukrajinskej Doneckej oblasti. Ofenzíva Ruska smerom na mesto Toreck preto ďalej postupuje, hoci ruské jednotky musia odolávať ukrajinskej invázii na vlastnom území v Kurskej oblasti. Informujú o tom agentúry Reuters, AFP a DPA.

14:14 Britská podpora Ukrajiny zostáva neochvejná, uviedol dnes hovorca britského ministerského predsedu Keira Starmera v reakcii na víkendové slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o tom, že podpora zo strany Londýna oslabuje. Informuje o tom agentúra Reuters.

13:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že ukrajinské jednotky počas ofenzívy v ruskej Kurskej oblasti dosahujú stanovené ciele.

13:42 Nemecká vláda odmieta tvrdenia, že Nemecko obmedzí svoju vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Uviedol to v pondelok hovorca vlády Wolfgang Büchner."Nemecko je naďalej úplne zapojené a naďalej platia slová nemeckého spolkového kancelára (Olafa Scholza), že podpora bude Ukrajine poskytovaná tak dlho, kým to bude potrebné," povedal Büchner.

13:30 Obyvatelia Pokrovska majú 2 týždne na evakuáciu, keďže ruské sily postupujú, uvádzajú úrady.

13:23 Ruská námorná pechota zadržala v Kurskej oblasti 19 ukrajinských vojakov, ktorých označila za sabotérov. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovala agentúra Reuters.Ruská tlačová agentúra RIA Novosti zverejnila videozáznam s údajnými zadržanými vojakmi. Reuters však incident nemohol nezávisle overiť.

13:10 Ukrajinské sily zasiahli tretí most cez rieku Seim v ruskej Kurskej oblasti, uviedol predstaviteľ ruského vyšetrovacieho výboru vo videu zverejnenom 19. augusta.

12:55 Poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov v pondelok vyhlásil, že Moskva zatiaľ nie je pripravená začať mierové rokovania s Ukrajinou. Ako dôvod uviedol ofenzívu ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti. Vyzdvihol však, že Rusko zatiaľ nestiahlo svoje predošlé mierové návrhy, ktoré Ukrajine prednieslo v júni.

12:25 Ukrajina znovu zaviedla obmedzenia pri dodávkach elektriny, keďže rastúce teploty zaťažujú energetický systém, ktorý je už aj tak "krehký" v dôsledku ruských útokov. Oznámil to v pondelok štátny prevádzkovateľ ukrajinskej siete Ukrenergo.

11:20 Výbuch v petrochemickom závode Sterlitamak v Ruskej Baškirskej republike ráno 19. augusta zranil najmenej troch ľudí, informovali miestne úrady.

10:33 Čínsky premiér Li Čchiang navštívi tento týždeň Rusko a Bielorusko, oznámilo v pondelok čínske ministerstvo zahraničných vecí.Premiér navštívi krajiny od 20. do 23. augusta v rámci 29. stretnutia predsedov vlád Číny, Ruska a Bieloruska, spresnil rezort diplomacie vo vyhlásení.

10:15 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili najmenej štyroch ľudí a zranili najmenej 17 vrátane dieťaťa, informovali regionálne úrady 19. augusta.

9:11 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v nedeľu odmietol, že by nové pravidlá uľahčujúce vstup pre hosťujúcich pracovníkov s takzvanou národnou kartou z Ruska a Bieloruska predstavovali riziko pre Európsku úniu.Pracovníci z týchto dvoch krajín "budú naďalej podliehať komplexným kontrolám pri vstupe a pobyte v Maďarsku," napísal Szijjártó na sociálnej sieti Facebook.Maďarské predpisy o vstupe pre hosťujúcich pracovníkov sa predtým istý čas vzťahovali len na Ukrajincov a Srbov, píše DPA. V júli boli rozšírené na Rusov a Bielorusov.

 

Sajnálattal kell tapasztalnunk, hogy az észak-európai és balti kollégáink tovább folytatják hazugsághadjáratukat...

Posted by Szijjártó Péter on Saturday, August 17, 2024

9:04 Putin pricestoval do Azerbajdžanu na prvú štátnu návštevu od začiatku rozsiahlej invázie.

8:57 Indický premiér Naréndra Módí navštívi Ukrajinu, uviedlo v pondelok indické ministerstvo zahraničných vecí. Pôjde o jeho prvú cestu do tejto vojnou zmietanej krajiny od začiatku konfliktu s Ruskom a približne mesiac po jeho stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve.

8:13 Ukrajinské sily odrazili v noci na pondelok ruské údery vrátane útoku na Kyjev. Podarilo sa im zneškodniť všetkých 11 dronov, vyhlásili tamojšie úrady.Drony boli zlikvidované nad Mykolajivskou, Čerkaskou, Vinnickou, Kyjevskou, Dnepropetrovskou, Charkovskou, Sumskou a Doneckou oblasťou, uviedli ukrajinské vzdušné sily v aplikácii Telegram.

8:04 Vpád do Kurskej oblasti by mohol pre Ukrajinu „zmeniť príliv“, hovorí americký senátor.

7:36 Rusko popiera ohlásené nepriame rokovania s Ukrajinou o zastavení energetických štrajkov.

6:19 Americký vojak Gordon Black, ktorý bol v júni v Rusku odsúdený na takmer štyri roky väzenia v ruskej trestaneckej kolónii za krádež a vyhrážanie sa zabitím svojej priateľke, v pondelok neuspel s odvolaním proti rozsudku. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

6:00 Ruský útok na Bilopillia v Sumskej oblasti zabil 1 človeka, 3 zranil.

Cieľom operácie v Kurskej oblasti je vytvorenie nárazníkovej zóny, tvrdí Zelenskyj

"Našou hlavnou úlohou v obranných operáciách je teraz celkovo: zničiť čo najviac ruského vojnového potenciálu a viesť maximálne protiútočné akcie. To zahŕňa aj vytvorenie nárazníkovej zóny na území agresora - našu operáciu v Kurskej oblasti," uviedol Zelenskyj.Ukrajinský prezident tak podľa agentúry AP prvýkrát jasne definoval cieľ operácie v Kurskej oblasti, ktorá začala 6. augusta. V uplynulých dňoch naznačil, že cieľom vpádu na ruské územie je chrániť obce v pohraničnej Sumskej oblasti pred neustálym ostreľovaním.

Ukrajinské sily tento víkend zničili kľúčový most v Kurskej oblasti a ďalší poškodili, uviedol Kyjev. Prokremeľskí vojenskí blogeri priznali, že zničenie mosta cez rieku Sejm neďaleko obce Gluškovo naruší logistické schopnosti ruských síl, Moskva však podľa nich bude môcť použiť pontóny či menšie mosty.

V Kurskej oblasti momentálne platí režim mimoriadnej situácie, ktorej bol priradený stupeň celoštátnej - federálnej - závažnosti, čo umožňuje zjednodušiť rozhodovanie o financovaní a realizácii rôznych druhov činností potrebných na zaistenie bezpečnosti civilného obyvateľstva a zapojenie síl a zdrojov federálnych výkonných orgánov vrátane ministerstva pre mimoriadne situácie, ministerstva obrany, ministerstva vnútra a ďalších. Ukrajina tvrdí, že jej sily majú v oblasti pod kontrolou desiatky obcí.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu