Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Lekári v Indii po vražde kolegyne vstúpili do štrajku

Lekári v Indii začali v sobotu celoštátny štrajk. Zobraziť galériu (3)
Lekári v Indii začali v sobotu celoštátny štrajk. (Zdroj: TASR/AP/Bikas Das)

NAÍ DILLÍ - Lekári v Indii začali v sobotu celoštátny štrajk, ktorý je reakciou na nedávne znásilnenie a vraždu mladej lekárky v Kalkate. Indická lekárska asociácia (IMA) vyzvala v piatok vyše milión lekárov v celej krajine, aby v sobotu v rámci štrajku poskytovali len základné ošetrenie.

Ako informovala agentúra AFP, IMA označila vraždu svojej kolegyne za barbarský čin. Lekári upozornili, že "36-hodinová pracovná zmena, v ktorej bola obeť, a nedostatok bezpečných priestorov na odpočinok... si vyžadujú dôkladnú revíziu pracovných a životných podmienok lekárov". Preto teraz lekári opäť požadujú implementáciu zákona o ochrane zdravotníckych pracovníkov pred násilím. AFP dodala, že v Kalkate sa v sobotu od skorých ranných hodín zišli tisíce ľudí, aby sa modlili za obeť znásilnenia a vraždy pri sviečkach.

archívne video

Záplavy v Indii

Telo 31-ročnej ženy sa našlo 9. augusta s mnohopočetnými zraneniami v štátnej nemocnici v Kalkate, metropole indického štátu Západné Bengálsko, kde pracovala ako lekárka. Pitva potvrdila, že žena bola obeťou sexuálneho napadnutia a následne bola zabitá. Rodičia mladej lekárky sa domnievajú, že sa stala obeťou skupinového znásilnenia. Podľa indických médií sa telo obete našlo v posluchárni fakultnej nemocnice, kam si zrejme prišla nakrátko oddýchnuť po takmer 20 odpracovaných hodinách zo svojej 36-hodinovej služby.

Lekári v Indii začali v sobotu celoštátny štrajk.
Zobraziť galériu (3)
Lekári v Indii začali v sobotu celoštátny štrajk.  (Zdroj: TASR/AP/Bikas Das)

Polícia zadržala podozrivého muža

Polícia zadržala podozrivého muža, ktorý v zmienenej nemocnici v Kalkate pracoval ako informačný zriadenec usmerňujúci pacientov. Brutálne znásilnenie a vražda mladej lekárky v Kalkate zároveň mnohým v Indii pripomenuli podobný prípad spred takmer 12 rokov, keď šestica mužov v Naí Dillí v idúcom autobuse brutálne znásilnila mladú študentku medicíny, ktorú potom vyhodili z auta na odľahlom mieste.

Dva týždne po útoku študentka zraneniam podľahla, avšak pred smrťou stihla identifikovať páchateľov. Jej smrť vyvolala v krajine masové, miestami aj násilné, demonštrácie. Pod tlakom týchto protestov vláda vtedy zaviedla prísnejšie tresty pre násilníkov a trest smrti pre recidivistov. Sexuálne násilie páchané na ženách je v Indii rozšíreným problémom – v roku 2022 bolo v tejto krajine s 1,4 miliardou obyvateľov hlásených v priemere takmer 90 znásilnení denne.

Viac o téme: ŠtrajkZnásilnenieLekáriútok India
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu