Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hrozí nová obchodná vojna? Trump chce zaviesť clá na všetok dovoz z EÚ! Únia sa nevzdá bez boja

Bývalý prezident USA Donald Trump
Bývalý prezident USA Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

WASHINGTON - Donald Trump plánuje zaviesť desaťpercentné clo na všetok dovoz z EÚ, ak sa vráti do Bieleho domu. EÚ v tomto prípade ohlásila tvrdé protiopatrenia.

Európska únia sa pripravuje na možné colné opatrenia od Donalda Trumpa, ak sa vráti do Bieleho domu. Trump oznámil, že zavedie univerzálne clo vo výške 10 percent na všetok dovoz z EÚ. EÚ už zvažuje protiopatrenia. Komisár pre obchod Valdis Dombrovskis pre Financial Times zdôraznil: „Obhájili sme naše záujmy pomocou ciel a v prípade potreby sme pripravení tieto záujmy opäť brániť."

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Možné sú odvetné tarify a iné opatrenia

Prípadná dohoda by mohla zahŕňať aj dobrovoľný dovoz ďalších produktov z USA, aby sa odvrátili Trumpove hrozby. Ak sa to však nepodarí, EÚ plánuje zaviesť odvetné clá vo výške najmenej 50 percent na vybrané americké produkty. Informuje o tom „ntv“.

Výber dotknutého tovaru by mohol byť založený na citlivých produktoch, ako sú motocykle Harley-Davidson alebo whisky, ktoré sa vyrábajú v štátoch pod vedením republikánov. „Počas prvého Trumpovho funkčného obdobia EÚ požadovala aj vyššie clá na jednotlivé tovary,“ vysvetľuje Samina Sultan, expertka z Nemeckého ekonomického inštitútu.

Tvrdší postup proti Číne by mohol Trumpa upokojiť

Ďalším prístupom EÚ by mohlo byť upokojenie Trumpa zaujatím tvrdšieho postoja voči Číne. Európska komisia už uvalila predbežné represívne clá na čínske elektromobily. Hovorkyňa Komisie Birgit Schmeitznerová zdôraznila, že EÚ a USA musia stáť spolu tvárou v tvár „agresívnej“ vláde v Pekingu a jej priateľstvu s Ruskom. EÚ chce ďalej prehlbovať „strategickú spoluprácu“ s Washingtonom aj za prezidenta Trumpa.

Viac o téme: DovozDonald TrumpClá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu