Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Socialisti vyzývajú Macrona, aby vymenoval nového premiéra

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzska Socialistická strana (PS) vyzvala prezidenta Emmanuela Macrona, aby urýchlene vymenoval nového premiéra. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter to podľa agentúry DPA v pondelok uviedla hovorkyňa PS Chloé Ridelová, pričom upozornila, že ide najmä o návrh zákona o štátnom rozpočte na budúci rok, ktorý bude musieť byť parlamentu predložený na schválenie.

Rozhlasová stanica RFI v utorok podotkla, že odstupujúci minister hospodárstva Bruno Le Maire už vláde zaslal svoje odporúčania, pokiaľ ide o parametre rozpočtu, ale žiadne ministerstvo nevie, aký objem financií mu bude z rozpočtu pridelený. Macron nedávno oznámil, že nového premiéra vymenuje až po olympijských hrách, ktoré sa skončili uplynulú nedeľu. Podľa Ridelovej by mal Macron priznať, že jeho politiku voliči odmietli a nový premiér by preto mal prísť z radov ľavicovej aliancie, ktorá voľby prekvapujúco vyhrala. Ridelová v tejto súvislosti zdôraznila, že socialisti vnímajú svoju úlohu v rámci aliancie Nový ľudový front (NFP), ktorú vytvorili spolu so zelenými, komunistami a krajne ľavicovou strannou Nepoddajné Francúzsko (LFI).

Pracovný program Macronovi tento týždeň neumožňuje pokračovať v konzultáciách

Hovorkyňa súčasnej dosluhujúcej vlády Prisca Thevenotová sa však vo vysielaní stanice Radio Sud opäť vyslovila za spoluprácu všetkých politických síl - od socialistov ku konzervatívcom -, ako to už svojho času urobil aj Macron. Na margo dlhého procesu "hľadania" premiéra Thevenotová vyhlásila, že koalícia nevznikne v priebehu niekoľkých dní. Ubezpečila však, že "súčasná úradnícka vláda tu nebude navždy". Predčasné parlamentné voľby, ktoré sa vo Francúzsku konali v júli, sa skončili prekvapujúcim víťazstvom ľavicovej aliancie Nový ľudový front (NFP). Macronovi centristi sa prepadli na druhé miesto, kým tretie miesto pripadlo nacionalistickému Národnému združeniu (RN) pod vedením Mariny Le Penovej. Žiadny politický tábor nemá v Národnom zhromaždení absolútnu väčšinu.

Rádio RFI v utorok poznamenalo, že pracovný program Macronovi tento týždeň neumožňuje pokračovať v konzultáciách o novom premiérovi: zúčastňuje sa totiž na dvoch spomienkových slávnostiach súvisiacich s druhou svetovou vojnou. Tieto podujatia sú často príležitosťou na formulovanie politických posolstiev, nie sú však ideálne na konzultácie a predovšetkým vymenovanie predsedu vlády, doplnilo RFI. Nasledujúci týždeň, tesne pred paralympijskými hrami, ktoré sa začínajú 28. augusta, sa však v Macronovom harmonograme objaví časové "okno", keď by sa chod udalostí mohol zrýchliť. Dovtedy by sa mohli objaviť aj vyhlásenia kľúčových politických strán o ich dohode o kandidátovi na premiéra.

Viac o téme: FrancúzskoPremiérEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu