Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Venezuelský prezident Nicolás Maduro žiada od úradov v boji proti zločinu železnú päsť

Nicolás Maduro
Nicolás Maduro (Zdroj: SITA/AP/Matias Delacroix)

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro požiadal štátne orgány o "železnú päsť" v boji proti zločinu a násilnostiam v krajine. Informuje o tom agentúra AFP.

"Žiadam od všetkých štátnych orgánov väčšiu rýchlosť, väčšiu účinnosť a železnú päsť proti zločinu, proti násiliu, proti zločinom z nenávisti. Železnú päsť a istú, prísnu spravodlivosť," povedal Maduro po protestoch proti jeho víťazstvu v júlových prezidentských voľbách, ktoré opozícia označila za podvod. Venezuelská Národná volebná rada (CNE) oznámila, že Maduro získal vo voľbách 51,2 percenta hlasov. Opozičný kandidát Edmundo González Urrutia podľa nej skončil druhý so ziskom 44,2 percenta hlasov.

CNE však stále nezverejnila podrobné výsledky, ktoré by víťazstvo Madura potvrdili. Opozícia tvrdí, že víťazom volieb je jej kandidát. Zverejnila aj údaje o hlasovaní, ktoré podľa nej ukazujú, že Madura porazil s veľkým rozdielom hlasov ako to aj naznačovali predvolebné prieskumy verejnej mienky. Maduro obvinil Gonzáleza Urrutiu a líderku opozície Maríu Corinu Machadovú z podnecovania k "štátnemu prevratu". Protesty v krajine si vyžiadali najmenej 25 obetí a asi 2200 osôb bolo zadržaných, informovali skupiny na ochranu ľudských práv.

Viac o téme: VenezuelaNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu