Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Guterres žiada rokovania Izraela s Hamasom: USA veria v dohodu o prímerí

Antonio Guterres
Antonio Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok odsúdil straty na životoch vo vojne v Pásme Gazy a žiadal rokovania o prímerí. Vláda USA vyjadrila presvedčenie, že dohoda o prímerí je možná. Informuje agentúra Reuters.

Hovorca OSN Farhán Hak uviedol, že Guterres odsudzuje pokračujúce straty na životoch vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Obe strany vyzval, aby sa vrátili k rokovaniam a zavŕšili dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Guterres podľa Farhána takisto zdôraznil potrebu toho, aby bola zabezpečená ochrana civilistov a nerušený a bezpečný prístup humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel pre médiá uviedol, že ministerstvo plne očakáva, že rokovania o prímerí budú pokračovať a bude pokračovať aj spolupráca rezortu diplomacie so zúčastnenými stranami. Tiež dodal, že dosiahnutie dohody je možné.

Lídri Francúzska, Nemecka a Británie v pondelok tiež vyzvali na bezodkladné rokovania o prímerí v Pásme Gazy. Zároveň varovali Irán a jeho spojencov pred eskaláciou konfliktu v regióne.

Viac o téme: PrímerieUSAIzraelHamasAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu