Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Putin vymenoval svojho spojenca na čelo vládneho orgánu: Borell o operácii Ukrajiny v Kurskej oblasti

Vladimir Putin Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vymenoval v utorok svojho poradcu a niekdajšieho tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie (SBRF) Nikolaja Patruševa za šéfa nového vládneho orgánu pre činnosť v oblasti námorníctva. Informuje o tom agentúra Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Námorné sily USA, Spojeného kráľovstva a Ukrajiny absolvovali výcvik s NATO a medzinárodnými partnermi:

Námorné sily USA, Spojeného kráľovstva a Ukrajiny absolvovali výcvik s NATO a medzinárodnými partnermi (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:33 Ukrajinské úrady nevarovali USA pred útokom AFU na oblasť Kursk - hovorca Pentagonu Ryder. "Nie, neinformovali nás vopred. Áno, vedieme konzultácie, diskutujeme s nimi o [ofenzíve]. A zatiaľ by som povedal, že naše hodnotenie je také, že sú v rámci politiky, ktorú sme si stanovili, že politika sa nezmenila, najmä pokiaľ ide o používanie zbraní USA.“

20:59 Ruský prezident Vladimir Putin vymenoval v utorok svojho poradcu a niekdajšieho tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie (SBRF) Nikolaja Patruševa za šéfa nového vládneho orgánu pre činnosť v oblasti námorníctva. Informuje o tom agentúra Reuters.

20:40 Rakúske ministerstvo energetiky pre agentúru Bloomberg uviedlo, že závislosť od ruského plynu vytvára „obrovské riziko zodpovedajúceho zlyhania dodávok s ďalekosiahlymi následkami“.

20:28 Lotyšsko pre Ukrajinu zaobstaralo skoro 500 dronov rôznych typov a s rôznym výkonom, uviedlo dnes ministerstvo obrany v Rige. Lotyšská vláda sa zároveň rozhodla odovzdať ukrajinským bezpečnostným zložkám 30 použitých policajných áut.

20:13 Ukrajinská armáda kontroluje 74 obcí v ruskej Kurskej oblasti a za deň postúpila o jeden až tri kilometre, pričom obsadila ďalšie územie s rozlohou 40 kilometrov štvorcových, povedal dnes veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj v hlásení prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Ruské ministerstvo obrany o niečo skôr uviedlo, že ruské jednotky zabránili ukrajinskej armáde preniknúť hlbšie do Kurskej oblasti.

19:50 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba hovoril so šéfom diplomacie Európskej únie Josepom Borrellom o ukrajinskej vojenskej operácii v ruskej pohraničnej Kurskej oblasti. Oznámil to v utorok samotný Kuleba na sociálnej sieti X, informuje o tom agentúra Reuters.

19:20 Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podpísal s Boeingom dohodu v hodnote 10 miliárd dolárov na 96 útočných vrtuľníkov Apache, informovali poľské médiá 13. augusta.

18:32 Bezpilotné lietadlá poskytované v rámci medzinárodnej koalície dronov budú „poskytovať podporu Ukrajincom v rôznych bojových misiách“, uviedol minister vo svojom príspevku na X.

18:20 Kyjev a Moskva plánujú pokračovať v preprave plynu do Európy napriek ukrajinskému vpádu do Kurskej oblasti v blízkosti kľúčového cezhraničného tranzitného bodu pre palivo, informovala agentúra Bloomberg 12. augusta s odvolaním sa na svoje nezverejnené zdroje.

18:08 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo moldavského chargé d'affaires Alexandra Chetrara. Tlmočilo mu "vážne znepokojenie" nad medializovanými správami o tom, že v Moldavsku údajne budú umiestnené americké stíhačky F-16 určené pre Ukrajinu. Moldavsko to poprelo. Informujú o tom agentúry Reuters, Moldpres a TASS.

17:25 Utečenci evakuovaní z Kurskej oblasti budú presídlení na Ruskom okupované územia v Záporožskej oblasti, uviedol 13. augusta zastupujúci guvernér regiónu Alexej Smirnov.

17:10 Ruské straty sú najväčšie od začiatku rozsiahlej invázie v roku 2022, informovala agentúra Bloomberg 13. augusta s odvolaním sa na ruské zdroje oboznámené s touto záležitosťou.

16:43 Ukrajina chce zvýšiť podiel spotreby zelenej energie na 27 % do roku 2030. Ukrajinská vláda schválila plán, ktorého cieľom je zvýšiť podiel obnoviteľnej energie na celkovej spotrebe energie na 27 % v priebehu nasledujúcich šiestich rokov, oznámil premiér Denys Shmyhal 13. augusta.

16:24 Prekvapivý vpád Ukrajiny do ruskej Kurskej oblasti počas minulého týždňa dvíha niektoré nádeje, že ukrajinskí vojaci strácajú pozície na východnom fronte v dôsledku zhoršujúceho sa nedostatku pracovných síl a munície.

16:00 Ruské sily pokračujú v útoku na Toretsk a bitky sa teraz dostali na okraj mesta, povedal pre RFE/RL vojenský hovorca Oleksandr Bordiian.

15:48 Ukrajina v neprítomnosti odsúdila kremeľského propagandistu a bývalého najvyššieho riaditeľa RT Antona Krasovského na päť rokov väzenia za jeho výzvy na vraždenie ukrajinských detí.

15:21 Na cintoríne ruskej súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny (známej aj ako Wagner Group) postavili pomník jej zakladateľom Jevgenijovi Prigožinovi a Dmitrijovi Utkinovi, známemu aj pod prezývkou Vagner. Informovala o tom v utorok britská stanica BBC.

15:10 Ukrajina nemá záujem o prevzatie územia, ktoré získala počas cezhraničného vpádu do ruskej Kurskej oblasti, povedal v utorok hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Heorhij Tichyj. Ukrajinské operácie v tejto oblasti označil za "absolútne legitímne". Informuje o tom agentúra AFP.

14:55 Dvojica poľských stíhačiek vzlietla v pondelok k ruskému lietadlu IL-20, ktoré vykonávalo prieskumnú misiu v medzinárodnom priestore nad Baltským morom. O incidente informovalo v utorok operačné velenie poľských ozbrojených síl (DORSZ) na platforme X, uvádza agentúra PAP.

14:35 Cieľom vpádu do Kurska je odkloniť ruské jednotky a chrániť ukrajinské pohraničné oblasti, hovorí Kyjev. "Na rozdiel od Ruska sa Ukrajina nesnaží zmocniť sa územia. Chceme chrániť životy našich ľudí," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Heorhii Tykhyi.

14:10 Rozhodnutia Nigeru a Mali o prerušení diplomatických stykov začiatkom augusta "neurobili tieto krajiny samotné," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Heorhii Tykhyi novinárovi Kyiv Independent na tlačovom brífingu 13. augusta.

14:05 Európska komisia (EK) vyplatila prvú pravidelnú platbu z finančného nástroja EÚ na podporu Ukrajiny. Krajina tak na podporu svojej makrofinančnej stability a fungovania verejnej správy získala 4,2 miliardy eur. Celková pomoc, ktorú EÚ už vyplatila ukrajinskej vláde v rámci programu pomoci pre Ukrajinu, tak dosiahla 12 miliárd eur, uviedla dnes komisia.

13:36 Predĺžený 16-hodinový zákaz vychádzania zavedený v 201 osadách v Charkovskej oblasti. Regionálne úrady v Charkovskej oblasti predĺžili zákaz vychádzania od 17.00 do 21.00 hod. v 201 osadách v Charkovskej oblasti, uviedol v rozhlase gubernátor Oleh Syniehubov.

13:35 Ruské jednotky v uplynulých 24 hodinách vystupňovali svoje útoky v smere na Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedlo dnes velenie ukrajinských ozbrojených síl. Zo 134 bojových stretov, ktoré sa odohrali v uplynulom dni, pripadla viac ako tretina práve na úsek frontu pri Pokrovsku.

11:45 Ukrajina nesmie použiť britské lietadlo Storm Shadow v rámci invázie do Kurskej oblasti, uvádza Telegraph. "Nedošlo k žiadnej zmene," uviedol pre The Telegraph nezverejnený zdroj z britskej vlády.

11:19 Ukrajinský generálny štáb v utorok oznámil, že obmedzil pohyb civilistov v 20-kilometrovej zóne pri hraniciach s Ruskom v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Informuje o tom agentúra Reuters.

10:48 Ruské drony v noci na utorok zaútočili na energetickú infraštruktúru v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny a spôsobili výpadky elektriny. Uviedla to ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

10:16 Medzinárodné právo podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského Ukrajine umožňuje, aby sa proti ruskej agresii bránila aj na území Ruska. Napísal to v utorok na sociálnej sieti X v reakcii na postup ukrajinskej armády v ruskej Kurskej oblasti.

9:44 V dôsledku cezhraničných výpadov ukrajinskej armády sa z ruského prihraničného okresu Krasnojaružskij v Belgorodskej oblasti evakuovalo už takmer všetko jeho civilné obyvateľstvo. Vo videopríspevku na sieti Telegram, z ktorého citovala britská stanica BBC, to v utorok ráno potvrdil gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov.

8:42 Súd v Peru poslal do väzby Ukrajinca, ktorý čelí obvineniu, že zabil a rozštvrtil ruskú občianku pri duševnej liečbe v Amazonii. Píše to dnes agentúra AFP. Muž sa k činu doznal s tým, že konal pod vplyvom omamných látok.

8:41 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili najmenej päť civilistov a zranili najmenej 25 vrátane detí, informovali regionálne úrady.

8:40 Nemocnica v Sumách poškodená pri ruskom raketovom útoku, hlásené výpadky elektriny. Jedna osoba utrpela zranenia po tom, ako ruský raketový útok poškodil budovu nemocnice a energetickú infraštruktúru v meste Sumy na severovýchode krajiny, informovali regionálne úrady.

7:52 Ruský prezident Vladimir Putin by mal ukončiť vojnu svojej krajiny proti Ukrajine, ak sa obáva ukrajinského vpádu do Kurskej oblasti, povedal novinárom hovorca Rady pre národnú bezpečnosť USA John Kirby.

7:28 Ruská armáda v noci na utorok vypustila nad územie Ukrajiny 38 útočných bezpilotných lietadiel a dve balistické rakety Iskander-M. Podľa agentúry Reuters o tom v utorok informovalo ukrajinské letectvo. Ukrajinskej armáde sa podarilo zneškodniť 30 dronov, spresnilo ministerstvo v statuse zverejnenom v aplikácii Telegram. K zostreleniu dronov došlo nad územím Mykolajivskej, Vinnyckej, Sumskej, Kirovohradskej, Chersonskej, Černihivskej, Dnepropetrovskej a Čerkaskej oblasti.

Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú zo založenia víkendového požiaru v ZAES. Rusko viní Ukrajinu z útoku dronom a Ukrajina tvrdí, že pravdepodobne išlo o nedbanlivosť alebo podpaľačstvo zo strany Ruska. Ako však uviedla MAAE vo vyhlásení, jej zástupcovia zatiaľ nenašli žiadne stopy po zvyškoch dronov alebo pneumatík. Primárny zdroj požiaru pravdepodobne nevznikol na základni chladiacej veže, dodala MAAE. "Na základe doterajších zistení a pozorovaní nebol tím schopný vyvodiť definitívne závery (o príčine požiaru)," uviedla agentúra na svojej webovej stránke. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte v nedeľu uviedol, že za požiarom stoja ruské sily.

Miestny predstaviteľ v ukrajinskom meste Nikopol neďaleko elektrárne zas po vypuknutí požiaru vyhlásil, že podľa neoficiálnych informácií ruské sily zapálili v chladiacich vežiach veľké množstvo pneumatík. Gubernátor Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij obvinil zas Ukrajinu, že požiar spôsobila ostreľovaním priľahlého mesta Enerhodar. ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, obsadilo Rusko v marci 2022, krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu. Obe strany konfliktu sa odvtedy vzájomne obviňujú z útokov ohrozujúcich elektráreň alebo sabotáží. Reaktory ZAES sú vzhľadom na obavy o bezpečnosť v tzv. studenej odstávke už od roku 2022, naďalej však potrebujú chladenie.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu