Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu oznámil, že monitoruje situáciu po voľbách vo Venezuele

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Vergara)

HAAG - Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu Karim Khan v pondelok oznámil, že "aktívne monitoruje" situáciu vo Venezuele po júlových prezidentských voľbách. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Khan tiež uviedol, že jeho kancelária dostala viacero podnetov o prípadoch násilia po prezidentských voľbách 28. júla. Podľa oficiálnych výsledkov vo voľbách zvíťazil prezident Nicolás Maduro. Opozícia označuje voľby za sfalšované a tvrdí, že víťazom volieb je jej kandidát Edmundo González Urrutia. Sporné prezidentské voľby vyvolali v krajine protesty, ktoré si podľa skupín na ochranu práv vyžiadali najmenej 24 mŕtvych. Polícia zadržala 2200 ľudí. Maduro vo štvrtok tiež nariadil zablokovanie sociálnej siete X na desať dní a obvinil majiteľa X Elona Muska z využívania sociálnej siete na propagáciu nenávisti po voľbách.

archívne video

Robert Fico o likvidácii politického režimu vo Venezuele

Khanova kancelária vo vyhlásení oznámila, že "nezávisle vyhodnocuje všetky tieto správy a ďalšie dostupné informácie v rámci svojho mandátu a právomocí".

Prokurátor ICC už dávnejšie začal vyšetrovanie možných zločinov proti ľudskosti, ktoré spáchali vládne sily počas opozičných protestov v roku 2017, keď bolo zabitých viac ako 100 ľudí.

Kancelária prokuratúry ICC oznámila, že venezuelskú vládu "oslovila na najvyššej úrovni, aby zdôraznila dôležitosť zabezpečenia dodržiavania zásad právneho štátu".

Viac o téme: Prezidentské voľbyMonitoringMedzinárodný trestný súdVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu