Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

AKTUÁLNE Našich susedov zasiahla smutná správa: Zomrel miliardár a hviezda spoločenskej smotánky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Vo veku 91 rokov dnes zomrel známy rakúsky miliardár a podnikateľ Richard Lugner, informujú rakúske médiá. Lugnerovo meno bolo spájané predovšetkým s každoročným viedenským plesom v opere, kam pozýval hviezdy šoubiznisu z celého sveta, pripomína agentúra APA.

Lugner v minulosti na najslávnejší rakúsky ples pozval mnoho celebrít ako Ivanu Trumpovú, Claudiu Cardinalovú, Pamelu Andersonovú, Kim Kardashianovú alebo Jane Fondovú, ktoré mu na jeden večer robili sprievod. Ples v opere je jednou z hlavných spoločenských udalostí v Rakúsku s viac ako 5000 hosťami.

Richard Lugner bol mužom mnohých tvárí, pripomínajú rakúske médiá, bol seriálovou hviezdou, podnikateľom v stavebníctve a prezidentským kandidátom. Mnoho ľudí si ho však pamätalo predovšetkým ako každoročného návštevníka plesu v opere, kam od roku 1992 privádzal do svojej lóže žiarivé hviezdy aj vyhasnuté celebrity, píše agentúra APA.

Richard Lugner
Zobraziť galériu (4)
Richard Lugner  (Zdroj: SITA/AP Photo/Heinz-Peter Bader)

Ale 91-ročný podnikateľ si vyskúšal aj politickú dráhu. Lugner sa dvakrát uchádzal o úrad spolkového prezidenta Rakúska a minimálne raz s určitým úspechom. Politicky patril Lugner skôr napravo od stredu. V posledných rokoch bol spájaný predovšetkým s pravicovo populistickou Stranou slobodných (FPÖ). Tento rok sa zúčastnil kontroverzného plesu akademikov s tretím predsedom Národnej rady a bývalým prezidentským kandidátom z FPÖ Norbertom Hoferom, pripomína APA.

Jane Fonda a Richard Lugner
Zobraziť galériu (4)
Jane Fonda a Richard Lugner  (Zdroj: SITA/(AP Photo/Heinz-Peter Bader)

V nákupnom centre v 15. viedenskom okrese, ktoré Lugnerovi patrilo, sa ale mohli prezentovať zástupcovia všetkých politických strán a takzvané "Lugner City" slúžilo mnoho rokov ako miesto posledných verejných vystúpení popredných kandidátov pred rakúskymi voľbami.

Priscilla Presley a Richard Lugner
Zobraziť galériu (4)
Priscilla Presley a Richard Lugner

Prvým politickým pokusom Richarda Lugnera bola prezidentská kandidatúra v roku 1998, kde získal 9,9 percenta hlasov. Znovu kandidoval v prezidentských voľbách v roku 2016 s výsledkom 2,3 percenta získaných hlasov. Na Lugnera sa bude pravdepodobne spomínať predovšetkým ako na leva spoločenských salónov a úspešného podnikateľa v stavebníctve, píše agentúra APA. Richard Lugner bol šesťkrát ženatý, poslednú svadbu mal tento rok v júni.

Viac o téme: úmrtieRakúskoRichard Lugner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu