Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

V Izraeli zomrel po útoku teroristov 27-ročný Slovák! Hrdinský čin po smrti, jeho orgány zachránili šesť ľudí

Mikhael Samara Zobraziť galériu (2)
Mikhael Samara (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

KFAR YASIF -  V Izraeli zomrel v piatok 27-ročný Mikhael Samara, ktorý mal aj slovenské občianstvo. Samara bol vážne zranený pri minulotýždňovom vzdušnom útoku Hizballáhu na severe Izraela. Po troch dňoch však podľahol zraneniam, ktoré mu spôsobila strela izraelskej protivzdušnej obrany, ktorá minula cieľ. Jeho orgány boli cez víkend darované šiestim ľuďom vrátane 7-mesačného dievčatka.

archívne video

Vycvičený na odstraňovanie mínových polí a nepriateľských prekážok: Zoznámte sa s dôstojníkom špeciálnej jednotky Ozbrojených síl Izraela (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

„Môj syn zachránil šesť ľudí,“ povedal Nasrat Samara, Mikhaelov otec. "Prišli zástupcovia vlád Slovenska a Českej republiky," dodal Nasrat. "Ale nikto z našej vlastnej vlády," pokračuje zronený otec, píše Times of Israel.

"Chcel som, aby jeho orgány zachránili iných, bez ohľadu na to, či sú to Židia alebo Arabi, ich náboženstvo alebo farba pleti," dodal. "Dúfam, že môj syn bude poslednou obeťou tejto vojny a že vodcovia oboch strán sa rozhodnú ukončiť vojnu a krviprelievanie," povedal Nssrat.

Samara, ktorý študoval chemické inžinierstvo v Českej republike, bol v Izraeli navštíviť svoju rodinu. Samara na diaľnici šoféroval svoje auto, keď ho zasiahli úlomky rakety. Nachádzal sa pritom len necelých 10 kilometrov od svojho cieľa. Pri útoku bolo zranených ďalších 19 ľudí, z ktorých šiesti boli vojaci. K úderu sa prihlásilo libanonské hnutie Hizballáh. Do Česka sa Mikhael plánoval vrátiť v deň incidentu, uvádza server i24news.

Izraelský portál Haaretz potvrdil, že Mikhael mal aj slovenské občianstvo. Mikhael vyrastal v Kfar Yasif v Západnej Galilei. Jeho mama Janka, pôvodom zo Slovenska, je učiteľkou športu na miestnej základnej škole. S Nasratom sa zoznámila, keď obaja študovali na univerzite, a pred 30 rokmi sa s ním presťahovala do Izraela. Pár má ďalšie dve deti, Georgea a Joni.

Viac o téme: IzraelMikhael Samara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu