Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Rázny krok českého rozhlasu! Prerušil spoluprácu so slovenskou stanicou: Obáva sa vplyvu politikov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Český rozhlas (ČRo) na neurčito prerušil dlhodobú spoluprácu s verejnoprávnou slovenskou stanicou STVR, ktorá po zmene zákona presadeného terajšou vládnou koalíciou na Slovensku nahradila predchádzajúceho vysielateľa RTVS. Napísal to dnes denník Sme. ČRo vyslovil obavu, že vedenie i program STVR sa dostane pod politický vplyv.

archívne video

ROZHOVOR Ministerka Šimkovičová: Od exšéfa RTVS Machaja som žiadala externé zmluvy, doteraz ich nemám (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Vynútený zánik RTVS a vznik STVR sme považovali a považujeme za účelové opatrenie a prvý krok vedúci k zoštátneniu verejnoprávneho vysielateľa," uviedol podľa Sme riaditeľ komunikácie ČRo Jiří Hošna. Nový zákon o verejnoprávnej stanici na Slovensku okrem zmeny názvu organizácie viedol najmä k predčasnému skončeniu mandátu generálneho riaditeľa RTVS Luboša Machaja. Zákon o STVR začal platiť v júli, vedením stanice bol dočasne poverený Igor Slanina. Podľa Sme sa rozhlasové spravodajstvo slovenskej verejnoprávnej stanice roky spoliehalo na zahraničných spravodajcov ČRo v dôležitých krajinách, v ktorých Slovenský rozhlas dlhodobo nemá svojich redaktorov.

Likvidácii nezávislého média

Poslucháčov slovenskej stanice napríklad často informoval o vývoji na Ukrajine, ktorá sa už vyše dva roky bráni ruskej vojenskej invázii, spravodajca ČRo Martin Dorazín. "Budeme teraz pozorne sledovať, akým spôsobom bude nové vedenie STVR rokovať a či bude vysielanie STVR spĺňať nároky kladené na médium verejnej služby, predovšetkým v oblasti slobody prejavu, nezávislosti a vyváženosti," uviedol ČRo. "Slovenský rozhlas pokrýva svoje zahraničné spravodajstvo z viacerých zdrojov, teda naďalej bude plnohodnotne informovať o dianí zo spomínaných oblastí," reagovala STVR.

Riaditeľ ČRo René Zavoral už skôr v súvislosti s návrhom zákona o RTVS hovoril o likvidácii nezávislého média. Podobný názor zastáva aj slovenská opozícia, ktorá kvôli krokom terajšej slovenskej vlády opakovane zvolávala demonštrácie. Podľa Sme v STVR pribúdajú zásahy do obsahu vysielania, keď vedenie stanice napríklad znemožnilo naživo vysielať rozhovor s odvolaným riaditeľom Slovenského národného divadla Matejom Drličkou. Rozhovor bol vysielaný zo záznamu. STVR svoj postup zdôvodnila závažnosťou témy a tým, že sa rozhodla pre iný formát, ktorý poskytuje priestor tiež druhej strane.

Viac o téme: RTVSČeský rozhlasPolitikaSTVR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu